Министър Балтова: Активният зимен сезон ще започне в средата на декември

от БНТ
09:01, 28.11.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Официално има обявена дата за началото на зимния сезон - 18 декември. Именно това ще е и началото на активния зимен сезон. Най-същественото за всички заинтересовани страни в туризма е да бъде осигурен спокоен зимен сезон, каза министърът на турзима Стела Балтова в "Денят започва с Георги Любенов".

Тя заяви, че трябва да сме готови да бъдем здрави, защото две години живеем в едно безпрецедентно време и мерките, които взимаме, са безпрецедентни. Те касаят не само нашата държава, ами и целия свят.

"Миналата седмица имахме среща на министрите на туризма в рамките на словенското председателство на ЕС, която буквално предишния ден премина в онлайн формат, което означава, че ситуацията наистина не е спокойна", коментира министърът.

Разработени са указания за местата за настаняване, както и за заведенията, но има и разработен здравен протокол специално за зимните курорти относно спазването на противоепидемичните мерки.

"Имаме план, който е приет още от юли. Имаше една заповед от миналата седмица, 23 ноември, с която 14 държави от ЕС бяха преминали в червената зона. От 1 декември тази мярка отпада, така че гражданите от тези държави ще могат да влизат у нас само със зелен сертификат, няма да се изисква допълнително PCR тест", заяви Балтова.

Курортите към момента са доволни от заявките и казват, че ако поне 30% се изпълнят, вероятно ще имаме един много добър сезон.

Конкуренцията никак няма да е малка, тъй като миналата зима нашите хотели останаха отворени, но тази година, още от септември, големи дестинации като Италия, Франция и Австрия обявиха, че ще отворят курортите си.

Балтова каза, че следи преговорите за съставяне на кабинет в сектор "Туризъм". Не само концесионирането, има много стратегически точки, които трябва да се решат в туризма. Според нея законът за концесионирането на плажовете трябва да бъде тотално преразгледан.

"Когато говорим, че отпадат концесиите, трябва да кажем и кой ще ги управлява тези плажове. Може да се прецени, не знам тяхната визия каква е, но могат да се дадат някои плажове на управление на общините. Считам, че има отговорност от страна на концесионерите и хотелиерите. В момента с министър Комитова обсъждаме въпроси по отношение на концесиите на плажовете, за които мисля, че ще успеем да постигнем промяна", допълни Балтова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Палмейрас защити трофея си от Копа Либертадорес
Палмейрас защити трофея си от Копа Либертадорес
Пеп Гуардиола се пошегува със заплатите на своите играчи
Пеп Гуардиола се пошегува със заплатите на своите играчи