НОВИНИ

Собственичка на ресторант готви за мигрантите в Полша

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:47, 28.11.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Лила Свиерблевска е представителка на малцинството татари в Източна Полша. Тя винаги е искала мигрантите да се чувстват като у дома си в страната. Затова използва кухнята на своя ресторант в град Бялисток и подкрепя каузата си с готвене.

"Като мюсюлмани трябва да помагаме, независимо от религията и родното място на човека. Просто трябва да помагаме на хората в нужда. Майка ми винаги се е опитвала да помага, макар че нямахме много пари", казва Лила.

Вечерите на Лила включват кюфтета от пуешко месо в морковен сос и пиле със зелен фасул. Затворени в буркани, те стигат до благотворителни организации, а оттам до мигрантите, които са пресекли границата с Беларус. Много от тях са оставали в мразовитите гори с малко храна и вода. Според хуманитарните агенции 13 мигранти са починали на границата.

"Трябва да се запитам: какво бих направила в тази ситуация? Дали ще има някой, който да ми помогне, защото не знам дали утре или след няколко години няма да се озова в същото положение? Политиката по света се променя и кой знае каква съдба може да ни очаква", обясни Лила.

Свиерблевска работи с благотворителна асоциация, която пък си сътрудничи с Православната църква в Шемятиче, град край границата. Така храната стига до мигрантите. Лила работи за тях и призовава поляците да не се страхуват да помагат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Балтова: Активният зимен сезон ще започне в средата на декември
Министър Балтова: Активният зимен сезон ще започне в средата на декември
Европейски вътрешни министри се срещнаха в гр. Кале заради кризата с мигрантите
Европейски вътрешни министри се срещнаха в гр. Кале заради кризата с мигрантите