НОВИНИ

"Дефиле на младото вино" - в Пловдив дегустират вина от 42 изби

bnt avatar logo
от БНТ
23:18, 27.11.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

За 13-и път Пловдив посреща фестивала "Дефиле на младото вино".

В 16 възрожденски къщи на Стария град представят над 250 млади вина реколта 2021-ва от 42 винарски изби. Фестивалът се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

От сутринта уличките на Стария град се изпълниха с хора от цялата страна, дошли в града под тепетата, за да опитат вина от тазгодишната реколта.

"Още от пролетта имахме желание да посетим, но нямахме възможност и си го бяхме заплюли да дойдем, много ни харесва, мисля че ще ни стане традиция", каза Джулия, посетител от Варна.

"И утре ще бъдем тук, цялото семейство почитатели сме на хубавите вина и ще ги опитваме тези два дни", допълни Гергана Звънчева от София.

Фестивалът е и възможност за производителите в годината на криза и ограничения.

"Винопроизводителите при тези ограничения на пътуванията, ограничени пазари, това ги притеснява, но затова пък дефилето е една възможност да реализират продукцията си, особено младото вино, то бързо трябва да се пласира", обясни инж. Любозар Фратев, председател на УС на Съвет по туризъм.

"Това много помага за малките производители просто защото нямаме такъв капацитет и възможност да се рекламираме навсякъде, по големи вериги, по много места да се обикаля из държавата и точно такива събития много помагат за малки изби", допълни Марина Миткова, инженер-технолог във винарска изба.

Най-добрите вина, представени на фестивала, ще бъдат оценени както от професионално жури, така и от посетителите, които в анкетни карти ще отбележат предпочитанията си.

"Когато едно вино е хубаво, в крайна сметка го харесват както специалистите, така и широкия кръг консуматори. Наградите в този конкурс са т.нар. Диониси, на името на бог Дионис, бога на виното. Това са бронзови, сребърни и златни Диониси", посочи доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии.

Дефилето на младото вино продължава и в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона извоюва труден успех при визитата си на Виляреал
Барселона извоюва труден успех при визитата си на Виляреал
Още европейски държави регистрираха случаи на новия вариант на COVID
Още европейски държави регистрираха случаи на новия вариант на COVID