НОВИНИ

"Арт театър" в Берлин празнува 5-годишен юбилей

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 27.11.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Европа
Слушай новината

Една от най-успешните български културни организации зад граница - "Арт театър-Берлин" празнува пет години от създаването си. Частният културен център среща сънародниците ни с българското изкуство и с много от обичаните актьори, писатели и творци.

Зад "Арт театър" стои една жена с лъчезарна усмивка, заразителен ентусиазъм и невъобразима енергия. Катя Костова живее в Берлин вече повече от 20 години, но преди пет създава организацията, която се превръща в културна институция.

"Това е емблематичната зала в Берлин, в която преди пет години Татяна Лолова изигра постановката си "Дуенде" и така положи основите на "Арт театър". "Арт театър" не е просто зала в един град. А пространство във всички германски градове, където се събират хора, които обичат българския театър, българската култура, българското изкуство", каза Катя Костова, основател на "Арт театър".

След голямата Татяна Лолова по покана на "Арт театър" в Германия идват десетки театрални постановки.

През 2018 г. започва проектът "Български актьори четат съвременни български автори", който публиката очаква с огромно нетърпение. Още една година по-късно започват и "Вечери на българското кино", на които не само се представят нови и любими ленти от големия екран, но зрителите се срещат и с екипа на филма.

Най-интересното започва, когато спектакълът свърши – казва Катя Костова.

Тогава започват разговорите, срещите, приятелствата. По време на пандемията единствено благодарение на "Арт театър" в Германия достига българско изкуство. Дори и в момента постановката "Любовни писма" с Яна Маринова и Свежен Младенов е на турне в Германия. А през 2022 година планът е всеки месец да има по една театрална постановка и по една кино-прожекция, и то не само в Берлин.

По повод празника "Арт театър" получи много поздравления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлсен и Непомняшчи с второ реми в битката за Световната титла
Карлсен и Непомняшчи с второ реми в битката за Световната титла
Аталанта прекъсна 32-годишната си серия без успех като гост на Ювентус
Аталанта прекъсна 32-годишната си серия без успех като гост на Ювентус