НОВИНИ

Коалиционните разговори: Предстои обсъждането на структурата на кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 27.11.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Последен ден на преговори днес по политиките, които трябва да залегнат в бъдещото коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

От "Продължаваме промяната" определиха разговорите като "конструктивни и прагматични". Като победители в изборите те ще получат първия мандат за съставяне на редовно правителство.

За какво се договориха партиите в последния ден от коалиционните преговори?

Дни след като партиите се разбраха пенсиите да останат увеличени със 120 лева, една от темите, по които те се разминаха, беше дали да бъде увеличен осигурителния праг.

"Кой колко ще спестява за старините си е негова работа, ако някой получава 6000 лева на месец, 8000 лева на месец - да се грижи за себе си. Когато се пенсионира ще му падне с десет пъти, ако трябва с 20 пъти доходът, ако не се е погрижил за себе си. Това, което му се гарантира от пенсионно-осигурителната система, е, че няма да разчита на помощ от други", каза Георги Ганев от "Демократична България".

Според БСП обаче пенсиите не трябва да бъдат еднакви за всички, а всеки да получава доход според своя принос в системата.

"Пенсионната система е разходнопокривна, тези, които сега работят, изплащат пенсиите на сегашните пенсионери, тоест колкото повече човек с висок доход плаща, толкова повече неговата тежест е по-голяма и неговият заместващ доход е по-голям. Затова хората са стимулирани и трябва да се стимулират да изсветлят своите доходи и това е начинът чрез увеличаване на максималния осигурителен праг", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

От "Продължаваме промяната" отхвърлиха възможността да отпадне изцяло прага, но също подкрепиха промяната му.

"Така ако няма праг, тази социалност става безумно висока, тъй като ти не може да потребяваш десет пъти повече отколкото някой друг, но нормално е когато нараства средната заплата, средната употреба на ресурс от тези системи - прагът да нараства пропорционално на това", допълни Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Повече ред и контрол в пенсионната система поискаха от "Има такъв народ".

"Докато ние не сложим ред в това каква е социалната политика, каква е пенсионната политика, каква е пенсионната реформа и социалната реформа и те ясно да гарантират справедливостта за която и БСП говори и вие говорите, ние дотогава пак смесваме нещата и отново ще направим този микс, който и в момента съществува", заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Участниците в дискусията се обединиха и около мнението да бъде променен начинът, по който се определя минималната работна заплата. Общото становище е, тя да е процент от средната за страната.

Очаквано темата за отношенията на България с Република Северна Македония беше една от водещите в рамките на дискусията в сферата на международните отношения. Общата теза около която се обединиха всички участници беше в посока активизиране на диалога със западната ни съседка.

"Продължаването на досегашния блокаж на преговорите на РСМ с ЕС не в интерес на Република България, която така и не успя да обясни добре своята позиция на европейските си партньори, камо ли да получи подкрепа за нея", каза Стефан Тафров от "Демократична България".

Искра Баева и Любомир Нешков: България не обяснява добре позицията си за РСМ

От ИТН заявиха, че за България разширяването на ЕС на Западните Балкани и в частност с Република Северна Македония е от стратегически интерес с цел да сме заобиколени само от приятели, съюзници и партньори и процесът трябва да се разблокира, но с дълготрайно решение.

"Ние смятаме, че България, и парламент, и правителство, трябва да излязат с общо становище и да препотвърдят своята позиция", посочи Димитър Гърдев от "Има такъв народ".

"Трябва да се търси устойчиво решение на спорните въпроси, основано на документи и факти", допълни Кристиан Вигенин от "БСП за България".

Мисията на външната политика на България е да създадем изцяло нов имидж на България в това число и по отношение на РСМ, подчертаха от "Продължаваме промяната". Даниел Лорер посочи, че за България е от ключово значение да запази досегашните елементи на преговорната позиция.

"За нас е важно да запазим досегашните елементи на преговорната позиция", каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

За отпадане на санкциите с Русия се обявиха от БСП, а от другите три партии настояха за бързо влизане в Шенген, Еврозоната и Европейската организация за икономическо сътрудничество, както и за отпадане на визите със САЩ.

По темата работиха Ирина Цонева и Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще подкрепи новото правителство
ГЕРБ ще подкрепи новото правителство
МРРБ след инцидента: Този път не е нито магистрала, нито скоростен път
МРРБ след инцидента: Този път не е нито магистрала, нито скоростен път