НОВИНИ

МРРБ след инцидента: Този път не е нито магистрала, нито скоростен път

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 27.11.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

От болница "Пирогов" днес изписаха двама от пострадалите при катастрофата и медицински екипи ги връщат в родината.

И нови данни за магистралата - предварителните резултати от проверката на регионалното министерство на фаталния участък на магистрала "Струма" показват, че пътят не отговаря на съвременните стандарти.

Изписаните днес са момиче на 17 години и мъж на 49 години, които са изписани в стабилно и добро общо състояние. Те са предадени на македонски медици и по-късно настанени в болница в Скопие за долекуване.

Изписаха двама от оцелелите пътници в катастрофата на АМ "Струма"

В болница "Пирогов" остават още петима пътници от автобуса. Четирима от тях са в добро общо състояние. Петият, който претърпя вече две операции, също е стабилен.

Днес пред БНТ служебният регионален министър Виолета Комитова коментира въпросителните около участъка от магистрала "Струма", на който стана инцидентът. По думите ѝ има нередности с обществените поръчки на автомагистралата.

Според служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова най-сериозният проблем на участъка на "Струма" е, че пътят няма акт 16.

"Този път не е нито магистрала, нито скоростен път, той е започнал като проект през 2002 година", каза регионалният министър Виолета Комитова.

"Като обикновен път Е-79 той е имал ограничение в скоростта от 90 км/ч, много странно, още не мога да ви кажа защо през 2013 г. се решава да се вдигне скоростта на 120 км", допълва Комитова.

По думите ѝ в този участък не може да се шофира с такава скорост, защото пътят не отговаря както като габарити, така и като наклони. Комитова коментира и мантинелата, която отделя основните платна от това за почивка и в която първо се е ударил автобусът.

"В крайна сметка в това състояние към днешна дата имаме договор, възлагане от 21 април тази година, г-н Беличев е още шеф на "Автомагистрали" - възлага на две частни фирми да се поднови маркировката и за съжаление, тя още не е завършена в пълния си обем", каза Виолета Комитова.

"Иначе тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 г. когато нормите са били такива, тя не е извън нормите, по-късно се въвеждат мантинели с полегати краища в двата края", поясни Комитова.

Стоян Беличев от старото ръководство на "Автомагистрали" коментира за БНТ, че докато той е бил в дружеството дейностите по възстановяване на маркировката са започнали, но как продължават след неговото оттегляне няма информация.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Гергана Гайдарова

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционните разговори: Предстои обсъждането на структурата на кабинет
Коалиционните разговори: Предстои обсъждането на структурата на кабинет
Трагедията на АМ "Струма": Все още няма водеща версия за причините за инцидента
Трагедията на АМ "Струма": Все още няма водеща версия за причините за инцидента