НОВИНИ

Барбадос къса с Британската монархия

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:55, 18.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: Pixabay

Една държава от Британската общност реши да отхвърли британската монархия. Барбадос обяви, че не желае повече за държавен глава кралица Елизабет Втора. Така малката островна държава, разположена в западната част на Атлантика, иска да скъса окончателно с колониалното си минало. Говорител на Бъкингамския дворец коментира в отговор на въпрос, че това зависи от правителството и народа на Барбадос.

Освен суверен на Обединеното кралство, кралица Елизабет Втора е държавен глава и на някои бивши британски колонии, които са част от Общността на нациите. През годините те намаляват и сега са 15, сред които Австралия, Нова Зеландия, Канада и Ямайка. Мавриций беше последната страна от Общността, избрала да стане република през 1992 г. Сега това реши и Барбадос - малък остров с население под 300 000 души.

Сандра Мейсън, губернатор на Барбадос: Барбадосците искат свой държавен глава. Това е израз на нашата увереност в това кои сме и какво сме способни да постигнем. Затова Барбадос ще направи следващата стъпка към пълен суверенитет и ще стане република до момента, когато ще отбележим 55-ата годишнина от нашата независимост.

Отхвърлянето на монархията не е нещо необичайно. Един кралски биограф коментира, че по време на дългото си царуване Елизабет Втора е наблюдавала как редица страни от бившата Британска империя добиват независимост. Тя би се натъжила, ако някоя от тях напусне Общността на нациите, не и ако отхвърли короната, казва Хюго Викърс.

Хюго Викърс, кралски биограф: Все пак, ако една държава сега си търси държавен глава - може ли да се сетят за по-добра личност от кралицата? Според мен няма по-великолепен държавен глава от нея. Ние сме щастливци, че тя е наш държавен глава толкова години.

Още в края на миналия век специална комисия е заключила, че Барбадос трябва да стане република, но препоръката не е изпълнена. Очаква се това да стане догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новоназначени военнослужещи положиха клетва
Новоназначени военнослужещи положиха клетва
64-годишна жена е заляла с червена боя храм „Света Петка Самарджийска“
64-годишна жена е заляла с червена боя храм „Света Петка Самарджийска“