НОВИНИ

Бедствието в Лозенец: Хора бяха евакуирани в кметството, тази нощ ще спят в хотели и къщи за гости

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 05.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Водното бедствие не подмина и село Лозенец, където хора бяха евакуирани в сградата на кметството.

Екипът ни се намира в един от наводнените домове в Лозенец. Семейството живее в най-ниската част на селото. Рано тази сутрин приливна вълна залива приземните етажи. Хората спират електричеството в дома си и се евакуират с още 30-40 души в кметството. От там са им осигурили вода, храна и топли напитки.

По-късно тези хора са настанени в хотели и къщи за гости. По думите им, средната цена за нощувка е около 50 лв. за двойна стая и те поемат сами разходите.

Ваклина Дичева - жител на село Лозенец: "Дворът се наводни почти за минути, изведнъж стана море. - Вие сте собственици на вила за гости? - И живеем там по половин година. - Колко общо души имаше в сградата? - В момента имаше две семейства - възрастно и младо с две близначета по на 8 месеца и още една двойка възрастни хора с едно кученце. Водата стигна над първия етаж на вилата, а той е нисък етаж и от там момчетата от пожарната ни изкара един по един, просто няма да го забравя този момент."

Константин Дичев: "Отидохме в кметството, там имаше направена организация - благодарение на кметството те ни вкараха там, имаше всичко необходимо за бедстващи хора - чай, кафе, храна. И благодарение на кметицата тя помогна да намерим хотел."

БНТ: Успяхте ли да си вземете личен багаж?

Ваклина Дичева - жител на село Лозенец: "Никакъв личен багаж. Предупредиха ни, че няма как да го вземем, аз съм по пижама, бях с едни къси гащи и пижамата понеже е най-малка и я сложих в раницата и каквото можах - телефон, документи, портмоне. В момента сме на хотел, само че в центъра на Лозенец, където наистина е по-спокойно. - Кой ви настани там? - Ние сами се настанихме."

Пътят Созопол - Приморско е отворен за движение.

Вижте повече в преките включвания на Татяна Кисьова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В град Съединение отбелязаха 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
В град Съединение отбелязаха 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
Двама души пробиха с багер Великата китайска стена
Двама души пробиха с багер Великата китайска стена