Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Розоварна произвежда етерично масло в ЕП в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 05.09.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Розоварна, която произвежда етерично масло от българска роза, беше показана днес в Европейския парламент в Брюксел. Съоръжението е част от изложба, посветена на българските традиции в производството на розово масло по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Събитието е част от усилията на българските евродепутати и на дипломати в подкрепа на българските розопроизводители, чийто поминък е в риск заради предложените от Европейската комисия промени в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Промените предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда, което създава сериозни притеснения сред българските производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, включително масло от българска маслодайна роза.

В откриването на изложбата участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, основният докладчик по регламента евродепутатът Мария Спираки и посланикът на България в Постоянното представителство към Европейския съюз Румен Александров. Поздравителен адрес към участниците отправи заместник-министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

В изминалите месеци досега всички български евродепутати работят заедно и настояват в Регламента да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес. Националната позиция е, че етеричните масла не трябва да се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, защото те са продукт с напълно естествен и променлив състав, т. е. за тях не може да се прилага същия подход в класификацията както при химичните смеси.

В края на юни Съветът излезе с позиция, според която влизането в сила на регламента по отношение на розовото масло трябва да бъде забавено с до 4 години – време, в което Европейската комисия да набави доказателства за рисковете за здравето от употребата на етерични масла. Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в Европейския парламент, така че всички текстове, променящи сегашния режим за розовото масло, да бъдат изцяло премахнати от регламента и да бъде намерено трайно, а не временно решение на този въпрос.

В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Важен защитник отпадна от състава на Иран за мача с България в четвъртък
Важен защитник отпадна от състава на Иран за мача с България в четвъртък
Сръбски съдия ще ръководи контролата между България и Иран в четвъртък
Сръбски съдия ще ръководи контролата между България и Иран в четвъртък