НОВИНИ

БЕХ отпуска кредит на "Мини Марица изток 2" в размер на 100 млн. лева

бех отпуска кредит мини марица изток размер 100 млн лева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
21:52, 05.06.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българският енергиен холдинг ще отпусне кредит на "Мини Марица изток 2" в размер на 100 млн. лева, които ще бъдат изразходвани целево във връзка с изпълнението на решението на Народното събрание. Това съобщи в Раднево служебният енергиен министър Владимир Малинов, който участва в среща на тема: "Бъдещето на комплекса "Марица изток".

Енергийният министър подчерта, че с негова заповед "в следващия регулаторен период по отношение на цената и производството на електроенергия за бита ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да участва, което да гарантира и допълнителни количества въглища, които ТЕЦ-2 ще купува от "Мини Марица изток".

За период от 4 години ще осигурим ресурс 1 милиард лева като временна мярка. Още от утре 140 млн. лева ще отидат основно за възнаграждения, осигуровки и социалните придобивки за работниците, каза още министър Владимир Малинов и добави:

"Финансирането ще бъде осигурено в рамките на Български енергиен холдинг като собственик на "Мини Марица изток", така че ние имаме винаги план "Б". Аз съм убеден, че ще бъдем достатъчно аргументирани да убедим комисията да разреши тази държавна помощ и тя да бъде... Осигурили сме финансовия ресурс, който да може от утре да постъпи в сметките на "Мини Марица изток", за да няма сътресение нито при изплащането на възнаграждението, нито при изпълнението на нормалните дейности. В рамките на няколко месеца ние тази битка ще я проведем и ще я спечелим."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания спечели домакинската си контрола срещу Швеция, Норвегия победи Косово
Дания спечели домакинската си контрола срещу Швеция, Норвегия победи Косово
Май 2024 г. е бил най-горещият месец в света в историята на измерванията
Май 2024 г. е бил най-горещият месец в света в историята на измерванията