НОВИНИ

Берлин ще продължи сегашната линия в отношенията си с Анкара

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 16.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

На прощална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул германският канцлер Ангела Меркел приветства "доброто сътрудничество" с Анкара, но не спести критиките си по въпроса за човешките права и гражданските свободи. Тя увери, че същата линия ще продължи и при бъдещия управленски екип в Берлин.

Отношенията между Германия и "важния партньор" Турция ще продължат със своите добри и лоши страни, заяви в Истанбул германският канцлер. Двустранните отношения се обтегнаха сериозно след неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г. и последвалите репресии срещу гражданското общество.

"Имали сме големи различия особено по определението "тероризъм", но като цяло нашите разговори дадоха резултат", коментира Меркел.

Турция има независимо правосъдие. Изключено е като президент да се намесвам в правно решение, заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган.

По чувствителния въпрос за миграцията турският президент отбеляза, че страната му се е превърнала в "къща за гости" за бежанци.

"Борбата с нелегалната миграция е много важна и искаме подкрепата за Турция да продължи - нещо, за което вече се договорихме. Говорихме и за Афганистан. Ако не искаме афганистанците да станат жертва на трафиканти на хора, трябва да осигурим хуманитарна помощ за страната", заяви Меркел.

Домакинът Ердоган отбеляза, че "никога не е лесно да се работи с коалиция" като договаряната в Германия.

"Нашите коалиционни правителства бяха неуспешни и не постигнаха нищо. Отървахме се от тези коалиции, когато преминахме към президентско управление", каза той.

Нямаме намерение да минаваме към президентска система, но това не пречи да искаме добри отношения с Турция, допълни Ангела Меркел.

Турция иска да увеличи търговския оборот с Германия до 50 милиарда долара годишно, посочи Ердоган. Той определи турската общност в Германия като общо богатство и важен мост между Анкара и Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист надигра Левски в сблъсъка на кръга
Рилски спортист надигра Левски в сблъсъка на кръга
Москва е готова да увеличи доставките на газ за Европа
Москва е готова да увеличи доставките на газ за Европа