Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха огнище на коронавирус и в дом за възрастни в Габровско

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 16.10.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора в габровското село Добромирка. От началото на месеца досега там са починали шест от общо 43-ма домуващи. В края на септември инспектори на РЗИ тестваха масово хора в дома и тогава бяха установени 21 заразени.

Към момента ситуацията с разпространяването на ковид в дома е овладяна. До момента инспектори от РЗИ са извършили четири проверки на място и още при първата е регистрирано огнище – 21 души са били положителни, от тях 12 от домуващите, а останалите - персонал.

Директорката на дома е категорична, че огнището е овладяно, домът е под карантина и се полагат всички грижи за възрастните хора. Жителите на селото обаче са категорични, че условията в дома са изключително лоши.

Първата проверка на РЗИ в края на месец септември се провежда заради контакт с болен извън дома. Тогава се разбира, че там вече има огнище. Предполага се, че заразата идва от санитарка, която не е ваксинирана.

„Всъщност оттам тръгна информацията, веднага като разбрах, че санитарка е болна и се обадих на РЗИ. Хората, които се установи, че са с положителна проба, бяха карантинирани на третия етаж в източното крило. РЗИ отново идваха на проверка и констатираха дезинфекция. Един санитар отговаря за храненето на потребителите, които са с положителен тест", каза директорът на дома Галина Рачева.

Въпреки това шестима от потребителите са починали. От дома обаче казват, че всички те са били с тежки придружаващи заболявания, а за останалите се вземат всички мерки, за да се опази живота и здравето им.

"Храненето е преминало на прибори и съдове, които са за еднократна употреба. Четири пъти дезинфекцираме дома, имаме достатъчно маски, предпазни средства, костюми. Имаме в дома и антигенни тестове и когато някой има оплакване от температура, хрема и така нататък, веднага се прави теста. Ситуацията е овладяна, хората са обгрижвани, надяваме се всичко за напред да бъде наред", допълни Рачева.

В селото обаче се коментира, че условията в дома са ужасни и домуващите живеят лошо.

До средата на следващата седмица РЗИ – Габрово ще изготви пълен доклад, от който ще стане ясно какви са условията на живот в дома. Към момента обаче там не са установени драстични нарушения.

„Все още положението е доста сериозно, продължава да се усложнява последните дни. Капацитетът, който бяхме отделили се изчерпва много бързо. Въпреки увеличението с допълнително легла, в момента от 94 има 84-85 пациенти. Този път пациентите, които постъпват са в по-тежко състояние, изискват повече грижи, престоят е по-дълъг, значително по-дълъг, възстановяването е по-трудно и за съжаление доста хора губят битката с болестта. Хората, които работят в тези отделения са там вече почти цяла година, те се изчерпват, изморяват се физически и психически, натоварването е изключително голямо", коментира д-р Минко Михов – директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" – Габрово.

Сигнал за нередности в дома е подаден и в полицията, но тъй като той е под карантина, проверката не може да бъде извършена веднага.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията въвеждат собствени изисквания в изчакване на новите противоепидемични мерки
Заведенията въвеждат собствени изисквания в изчакване на новите противоепидемични мерки
Боряна Калейн спечели златото в многобоя на Световната купа в Румъния
Боряна Калейн спечели златото в многобоя на Световната купа в Румъния