Собственици на аптеки алармират за проблем с изписването на безплатни лекарства срещу COVID-19

от БНТ
17:25, 16.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на COVID-19 в домашни условия. Това заяви в студиото на „Говори сега“ председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него проблемът е, че специализираните доболнични центрове за лечение на вируса нямат договор със здравната каса и затова нямат право да изписват рецепти с безплатни медикаменти. Според наблюденията му пък личните лекари, които имат право да изписват безплатни лекарства, са необяснимо пасивни.

Така в аптеките, които ръководи Костов, към момента не е изпълнена нито една рецепта за безплатни медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия, изтъкна той в „Говори сега“. 9 лекарства за лечение на коронавируса се покриват от здравната каса изцяло, а други се продават на пациентите на символични цени – между 1лв. и 5лв. За всичко това обаче е необходима рецепта.

Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите

Според Николай Костов зелените сертификати не са достатъчни за справяне с разпространението на вируса. Той се обяви за затягане на противоепидемичните мерки.

Ако хората у нас не се ваксинират масово, държавата няма да издържи на кризата, коментира в „Говори сега“ и Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Преди дни от организацията обявиха, че ще предложат на властите неваксинираните пациенти да заплащат част от разходите по лечението им в болница.

Лечение на COVID-19: НЗОК поема лекарствата за домашно лечение

По данни на асоциацията болничното лечение на пациент с КОВИД-19 без усложнения излиза между 3000 и 3500 лв. Ако се наложи пациентът да бъде лекуван с ремдесивир, разходите се покачват с още поне 2400 лв. В същото време здравната каса плаща на болниците по клинична пътека 1200 лева на пациент.

Лечението на тежките форми на КОВИД-19 излиза около 10 - 15 000 лв. на пациент. Разходите обаче се очаква да се увеличат и заради инфлацията и повишаващите се цени на тока и на кислорода, който болниците подават на тежкоболните си пациенти.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
Моуриньо и Макгрегър си размениха подаръци
Моуриньо и Макгрегър си размениха подаръци