НОВИНИ

Собственици на аптеки алармират за проблем с изписването на безплатни лекарства срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 16.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на COVID-19 в домашни условия. Това заяви в студиото на „Говори сега“ председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него проблемът е, че специализираните доболнични центрове за лечение на вируса нямат договор със здравната каса и затова нямат право да изписват рецепти с безплатни медикаменти. Според наблюденията му пък личните лекари, които имат право да изписват безплатни лекарства, са необяснимо пасивни.

Така в аптеките, които ръководи Костов, към момента не е изпълнена нито една рецепта за безплатни медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия, изтъкна той в „Говори сега“. 9 лекарства за лечение на коронавируса се покриват от здравната каса изцяло, а други се продават на пациентите на символични цени – между 1лв. и 5лв. За всичко това обаче е необходима рецепта.

Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите

Според Николай Костов зелените сертификати не са достатъчни за справяне с разпространението на вируса. Той се обяви за затягане на противоепидемичните мерки.

Ако хората у нас не се ваксинират масово, държавата няма да издържи на кризата, коментира в „Говори сега“ и Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Преди дни от организацията обявиха, че ще предложат на властите неваксинираните пациенти да заплащат част от разходите по лечението им в болница.

Лечение на COVID-19: НЗОК поема лекарствата за домашно лечение

По данни на асоциацията болничното лечение на пациент с КОВИД-19 без усложнения излиза между 3000 и 3500 лв. Ако се наложи пациентът да бъде лекуван с ремдесивир, разходите се покачват с още поне 2400 лв. В същото време здравната каса плаща на болниците по клинична пътека 1200 лева на пациент.

Лечението на тежките форми на КОВИД-19 излиза около 10 - 15 000 лв. на пациент. Разходите обаче се очаква да се увеличат и заради инфлацията и повишаващите се цени на тока и на кислорода, който болниците подават на тежкоболните си пациенти.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
Моуриньо и Макгрегър си размениха подаръци
Моуриньо и Макгрегър си размениха подаръци