Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В останали без гробища села погребват починалите в дворовете

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:45, 16.10.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от болестта за близките хора. Погребенията се извършват при специални мерки и без церемонии. В някои български села жителите стигат до там, че да погребват своите роднини в двора на къщите си.

Виолетка живее във видинското село Градсковски колиби, а Руси - в тетевенското село Глогово. Общото между тях и съселяните им е, че са погребали близките си в частните си имоти, а не както е по закон - в гробища. Всички знаят, че не е редно, но казват, че нямат друг избор.

"Като влиза в сила Ньойският договор, границата се премества от Тимок и разделя нашето село със с. Градсково в Югославия. Там има гробище, но идва въпросът къде при нас да се направи. Никой не е съгласен да си дава от декарите покрай къщата, за да се направи гробище и се решава всеки да си погребе домашните в собственото гробище до вкъщи", казва Верка Вълкова, кметски наместник на с. Градсковски колиби.

Община Видин притежава 123 декара в близка местност, но там има предимно гори, а и е много далеч от селото - на 10 километра. Дворните места в с. Градсковски колиби са в размер на 10 - 15 декара, а проверки от РЗИ не са правени.

"Има много диви свине, има чакали, но няма разровени гробища. За водоемите - никой не е мислил по този въпрос", обясни още кметският наместник.

На 250 км от Градсковски колиби е село Глогово, където гробище има, но местата са отдавна запълнени. Руси Бекиров обработва земята, но и погребва своите близки в местността "Куково".

"Сестра ми почина, след 2 месеца почина и брат ми и ги погребваме тук, защото в гробищата няма място. Майка ми преди 30 години е погребана в гробището, когато имаше място. Ще ползваме тук, докато има място", казва Руси.

В момента гробищният парк е запълнен максимално, а проблемът е от 5 - 6 години, казва кметът на с. Глогово Бисер Габровски. Около имотите на жителите има отделни гробища от 60-те години. От 5-6 години семействата, които си имат гробища, са започнали да копаят наново край тях, допълни кметът. Част от починалите от коронавирус през последните месеци също са погребани по този начин.

"Тези, които починат от ковид в болниците, ги докарват със затворени ковчези и не се разрешава на близките да ги отварят", допълни Габровски.

Кметът неколкократно е сигнализирал за случая, но няма подходящ общински имот, където да се направи гробище. Имотите са частни и се притежават от много наследници - не всички от тях са дали съгласието си.

"Всяка година се правят проверки и се съставят предписания и протоколи, но просто няма подходящи места", обясни Бисер Габровски.

Вижте повече в репортажа на Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?
Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?
Собственици на аптеки алармират за проблем с изписването на безплатни лекарства срещу COVID-19
Собственици на аптеки алармират за проблем с изписването на безплатни лекарства срещу COVID-19