НОВИНИ

Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 16.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да подпомогне бизнеса заради растящата цена на тока на свободния пазар, е крайно недостатъчна. Това коментира в "Говори сега" председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От работодателската организация настояват за по-високи компенсации. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електроенергията, натрупани в енергийните държавни дружества и бюджета. По изчисления на работодателите в някои държавни дружества и фондове, а също и в бюджета има натрупани около 2 млрд. лева свръхпечалба от високата цена на тока.

Затова във вторник работодателите организират протест, подкрепен и от синдикатите, с искане за допълнителни мерки срещу поскъпването на електроенергията и още компенсации за купувачите на ток на свободния пазар.

Високата цена на тока: Обсъждат нови мерки за подпомагане на бизнеса

В студиото на "Говори сега" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов потвърди, че синдикатът се присъединява към протеста на работодателите. Според него пари за компенсации може да се вземат не само от печалбите на държавните дружества, но и от частните фирми, които участват в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.

Президентът на КТ "Подкрепа" коментира и проблема с планираното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възстановяване и устойчивост, който България представи на Европейската комисия, не е ясно разписано какви мощности ще се построят, за да компенсират спирането на производството на електроенергия от въглищните ТЕЦ-ове.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български работник е загинал при падане от строителна конструкция в Малта
Български работник е загинал при падане от строителна конструкция в Малта
Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?
Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?