НОВИНИ

Високата цена на тока: Обсъждат нови мерки за подпомагане на бизнеса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:11, 14.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство обмисля да разреши на големите индустриални компании да купуват ток директно от производител. Цената също вероятно ще бъде непазарна. Правителството обсъди темата с две от големите работодателски организации.

Идеята предвижда големите компании, които използват много електроенергия, да имат преференции пред останалия бизнес когато купуват ток.

"Ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика, ние сме длъжни да изслушаме всички и да им обърнем внимание", заяви Валери Белчев, служебен министър на финансите.

Компаниите настояват решението да бъде взето час по-скоро, за да няма фалити на пазара.

"Нито един производител не може да стои на пазара и да гадае каква ще е цената на електроенергията, той е подписал тримесечни, шестмесечни договори за износ на неговата продукция. Просто при нас е много сбъркан моделът", допълни Кирил Домусчиев.

Все още обаче няма конкретни критерии как ще бъдат избирани тези предприятия и какво ще се случи с цената на тока за останалия бизнес.

"На тази среща от половин час не успях да го направя този баланс, но в рамките на следващата седмица, когато изясним критериите, по които ще се определят предприятията, да видим какви мощности ще са нужни за задоволяване на техните потребности, тогава ще се направи и конкретният анализ", добави Андрей Живков.

Енергийният министър коментира и ситуацията с "Топлофикация София". Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви днес, че Министерството на енергетиката вчера е поело ангажимент, че отоплителният сезон не е застрашен и "Топлофикация" ще бъде подпомогната.

"Имаше среща, договорка няма. Предстои нова среща, на която да уточним някакви евентуални механизми за компенсация на "Топлофикация", каза още енергийният министър Андрей Живков.

В момента столичното парно дължи милиони левове както на "Булгаргаз", така и на Българския енергиен холдинг. Дружеството вече е получило предупреждение, че доставките на природен газ към него може да спрат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според Бойко Рашков няма нужда от общо звено на МВР, прокуратурата и ДАНС за изборите
Според Бойко Рашков няма нужда от общо звено на МВР, прокуратурата и ДАНС за изборите
Изцяло машинно: Гласуваме с една карта и за президент, и за парламент (ОБЗОР)
Изцяло машинно: Гласуваме с една карта и за президент, и за парламент (ОБЗОР)