НОВИНИ

Сблъсъци в Бейрут: Мирен протест приключи с 6 жертви

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:39, 14.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Планиран като мирен протест завърши с шест жертви и 32-ма ранени в Бейрут. Изстрели, вероятно от снайпер, бяха произведени по време на шествие, организирано от две шиитски организации. Според тях, зад атаката стои местна християнска организация.

Семейство с малко дете тича в търсене на спасение. Тези сцени на ужас са от Бейрут. Стотици хора са се събрали на мирен протест срещу следователя, отговорен за разследването на взрива на пристанището миналото лято. Митингът е организиран от шиитските движения Хизбула и Амал. Според тях е направен опит отговорните за взрива да бъдат прикрити.

Изведнъж проехтяват изстрели, хората започват панически да бягат, няколко души загиват на място. Властите отричат да са замесени в днешната стрелба.

"Организаторите на протеста твърдяха, че ще е мирен, че в него ще участват адвокати и синдикалисти и че ще бъде пред сградата на съда. Разузнаването и армията нямаха никаква друга информация. Всичко започна, когато беше изстрелян първият куршум. Приличаше на изстрел от снайпер, защото уцели някого директно в главата", заяви Басам Малави, министър на вътрешните работи.

За минути Бейрут заприлича на военна зона. В центъра на града са разположени танкове, в южните квартали започват престрелки. Размириците засегнаха и местно училище.

"Децата бяха в междучасие и си играеха на двора. Веднага ги преместихме на безопасно място и изчакахме родителите им да дойдат да ги вземат. Бяха много уплашени, някои плачеха, други крещяха", допълни Клеър Саед, директор на училище.

Заблудил се куршум улучва фатално жена, която в този момент е в дома си.

"Докараха ни 16 ранени и трима убити. Двама от тях бяха простреляни в главата, третият - в сърцето", добави Мариам Хасан, директор на спешното отделение.

Според Хизбула отговорност за нападението носи местно християнско движение. Ливанският премиер призова за спокойствие, а цивилните са предупредени да не напускат домовете си. Това е най-сериозната ескалация на напрежението в Ливан от 2008 година насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Изборът е нелигитимен, трябва да има балотаж!
Бербатов: Изборът е нелигитимен, трябва да има балотаж!
Д-р Брънзалов: Европейските държави с 80% покритие с ваксина забравиха за COVID
Д-р Брънзалов: Европейските държави с 80% покритие с ваксина забравиха за COVID