НОВИНИ

Нападението в Норвегия е терористична атака

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:24, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нападението в Норвегия, при което мъж нападна и уби петима души с лък и стели, е терористична атака. Това заявиха разследващите, които през целия ден разпитват 37-годишния извършител. Той е датски гражданин, познат на норвежката полиция заради радикални ислямистки възгледи. По думите на полицията, задържаният мъж е оказал пълно съдействие на органите на реда. Няма данни за пострадали българи при атаката в Конгсберг. След случая "Брайвик" отпреди 10 години, това е най-смъртоносната атака в Норвегия. През 2011 г. крайнодесният норвежец Андерш Брайвик уби 77 души, предимно тийнейджъри.

Със засилено полицейско присъствие и със спуснати знамена в Конгсберг днес почитат паметта на загиналите, случайни мишени на стрелеца. Убитите са 4 жени и един мъж на възраст между 50 и 70 години.

Беше около 18.30 ч., когато в полицията се получиха много сигнали за въоръжен мъж в центъра на Конгсберг. Въоръжен с лък и стрели, казва Ойевинд Аас, началник на полицията в Конгсберг.

Няма пострадали българи при атаката с лък в Норвегия, нападателят е задържан

Първата цел на стрелеца бил супермаркет. С лък в ръка и със сноп стрели на гърба, мъжът обикалял около 30 минути центъра на града. Жители разказват, че сметнали първите викове за кавга. Минути по-късно разбрали, че това са викове на умиращи хора.

Точно излизах на верандата да пуша, когато видях от другата страна на улицата един приятел да се прикрива зад кола. Тогава чух свистене от изстреляна стрела, разказва Кнут Олав Оуф.

Нападателят успял да простреля първите полицаи, които се опитали да го задържат. Така спечелил още десетина минути преди да бъде заловен.

Познавам някои от убитите. Познавам и мъжа, за когото твърдят, че го е направил.... Чувствам се ужасно.

Бащата на стрелеца е норвежец от Конгсберг. Майка му е датчанка.

Полицията и преди е била в контакт със заподозрения заради проблеми с радикализацията. Но не сме регистрирали нищо, свързано с него през 2021 г., казва Оле Бредруп Северуд, началник на полицията.

Нападение с лък в Норвегия: Петима загинали, не се изключва версия за тероризъм

През 2020 г. получил 6-месечна ограничителна присъда. Нямал право да приближава членове на семейството си, заради закани, че ще ги убие.

Нападателят има присъда и за грабеж и притежание на наркотици.

Атаката съвпадна с последния ден от управлението на консервативното правителство. От днес премиер на Норвегия е Йонас Гар Стьоре.

Изглежда нереално. Но в действителност петима души са убити, а няколко са ранени, каза Йонас Гар Стьоре, премиер на Норвегия.

След нападението е издадено нареждане всички полицаи в Норвегия да носят оръжие. По правилник те патрулират въоръжени само при необходимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мапуку ще носи № 9 в Славия
Мапуку ще носи № 9 в Славия
Защо прогнозният брой за изборите в списъците на ГРАО съвпада с този на цялото население?
Защо прогнозният брой за изборите в списъците на ГРАО съвпада с този на цялото население?