Илияна Йотова: България е в правото си на твърда позиция за Р Северна Македония

от БНТ
19:24, 14.10.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Не за първи път се случва поругаване на гробове на български войници в Република Северна Македония, това е една много дълга сага, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването на БНТ "Още от деня". Тя припомни, че още през 2010 година не само у нас, а и в Европейския парламент българската делегация много остро е поставила този въпрос, имало е и мисия в РСМ, в която са участвали и представители ан други национални делегации.

"Тогава имаше половинчато обещание на властите там, че тези безобразия ще бъдат прекратени. За тези толкова години съдбата на войнишките паметници в републиката съвсем не се е променила, с едно малко изключение - ако не ме лъже паметта, беше направено за полк. Каварналиев, но толкова", отбеляза Йотова.

Тя подчерта, че провокациите са продължили, само преди няколко дни на мястото на плоча на български войводи е била сложена нова с различни имена, написани по различен начин - опит за пренаписване на историята.

"Не са един и два сигналите до нашата институция, до президента, до мен, за това че под благовидния предлог за реставрация на различни църкви се изтриват старобългарски надписи. Няма как да останем безучастни и безмълвни пред такива провокации и това е едно от най-сериозните доказателства пред нашите европейски партньори", заяви вицепрезидентът.

Йотова е категорична, че България е в правото си на тази твърда позиция, която заема напоследък.

Въпросът за членството в ЕС на Република Северна Македония не е само български, само балкански, той е общоевропейски, тъй като става въпрос за политическото разширяване на Съюза - една тема, която доста дълго време е на европейската маса, която, за съжаление, не е намерила своя консенсус.

"Но тъй като в изминалите дни някои наши политически опоненти в тази кампания твърдят, че позицията на президента, изразена съвсем наскоро в словенската столица, едва ли не е лозунг, длъжна съм да им кажа, че когато защитаваш българския интерес, това не е лозунг, това е израз на суверенитет, това е израз на българския интерес и крайно време е ние да прекратим с т.н. "yes" политика да казваме всичко това, което се диктува от европейски институции или мнозинството в Европа и да отстояваме своята политика. Затова президентът беше толкова твърд в своето изявление и в срещите, които индивидуално имаше с г-жа Меркел, с фон дер Лайен, с Шарл Мишел. И тази линия ще продължи и занапред", подчерта вицепрезидентът Йотова.

Какво още каза тя - вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Брънзалов: Европейските държави с 80% покритие с ваксина забравиха за COVID
Д-р Брънзалов: Европейските държави с 80% покритие с ваксина забравиха за COVID
Вулканът на Ла Палма погълна футболно игрище
Вулканът на Ла Палма погълна футболно игрище