Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?

от БНТ
17:55, 16.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите, които за трети път тази година ще се борят за доверието на избирателите, са изправени пред тежката задача да мобилизират хората и да съставят редовен кабинет след вота на 14 ноември.

Румяна Дечева от обществения съвет на ЦИК коментира в студиото на "Говори сега" подробности около организирането на вота 2 в 1. По думите ѝ един месец е достатъчен да се обясни на гражданите как да работят с машината.

"Основният проблем е, че не всички избиратели имат пълно разбиране между двата вида вот - каква е разликата в мандата на президента и какво правят партиите с 240-те народни представители", обясни Дечева

Политиката изключително много ни вълнува, но не обръщаме внимание на дребните детайли. За Румяна Дечева проблемите основно са в нашата информираност. Трябва да имаме отговорност за това какъв глас подаваме, допълни тя.

Един от основните проблеми с организацията на вота е човешкият фактор, каза още Румяна Дечева. Комисиите са предлагани от политически партии - те постоянно сменят хората си до последния момент. Друг проблем е липсата на желаещи за участие в комисиите на определени места.

"Чисто психологически - колко можем да изискваме от хора, които са работили още от събота сутринта и след вота започват да броят разписки и гласове? Възможно е някъде да има манипулации, но масово наблюдаваме преуморени и не добре обучени хора".

По думите ѝ имаме фундаментален проблем с електронното управление, а всичко произтича от закона, който ЦИК така или иначе трябва да приложи. В Изборния кодекс не е изрично регламентирано какво се случва, когато някой подаде документите си с електронен подпис, което оставя място за интерпретации.

"Неразбираемо е как тези хора, които за трети път избираме, допускат в законите да има такова разминаване, което дава възможност и едната, и другата ситуация да бъдат правно защитими", коментира Дечева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна
Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете