НОВИНИ

Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 16.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите, които за трети път тази година ще се борят за доверието на избирателите, са изправени пред тежката задача да мобилизират хората и да съставят редовен кабинет след вота на 14 ноември.

Румяна Дечева от обществения съвет на ЦИК коментира в студиото на "Говори сега" подробности около организирането на вота 2 в 1. По думите ѝ един месец е достатъчен да се обясни на гражданите как да работят с машината.

"Основният проблем е, че не всички избиратели имат пълно разбиране между двата вида вот - каква е разликата в мандата на президента и какво правят партиите с 240-те народни представители", обясни Дечева

Политиката изключително много ни вълнува, но не обръщаме внимание на дребните детайли. За Румяна Дечева проблемите основно са в нашата информираност. Трябва да имаме отговорност за това какъв глас подаваме, допълни тя.

Един от основните проблеми с организацията на вота е човешкият фактор, каза още Румяна Дечева. Комисиите са предлагани от политически партии - те постоянно сменят хората си до последния момент. Друг проблем е липсата на желаещи за участие в комисиите на определени места.

"Чисто психологически - колко можем да изискваме от хора, които са работили още от събота сутринта и след вота започват да броят разписки и гласове? Възможно е някъде да има манипулации, но масово наблюдаваме преуморени и не добре обучени хора".

По думите ѝ имаме фундаментален проблем с електронното управление, а всичко произтича от закона, който ЦИК така или иначе трябва да приложи. В Изборния кодекс не е изрично регламентирано какво се случва, когато някой подаде документите си с електронен подпис, което оставя място за интерпретации.

"Неразбираемо е как тези хора, които за трети път избираме, допускат в законите да има такова разминаване, което дава възможност и едната, и другата ситуация да бъдат правно защитими", коментира Дечева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна
Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете
В останали без гробища села погребват починалите в дворовете