Мерките срещу COVID-19 на национално ниво са на изчакване, но четвъртата вълна вече поразява и по-младите. Регионалните инспекторати по здравеопазване преценяват какви ограничения да бъдат налагани.
В София например фирмите вече имат право да въведат така нар. зелен сертификат, за да не ограничават броя на клиентите си. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по-добре е да бъде въведен зелен сертификат, отколкото да се стига до нов локдаун.
Фирмите сами могат да решат дали да въведат зелен сертификат. В един столичен клуб вече са взели решение, че ще допускат само ваксинирани хора или такива, които имат отрицателен тест. А пред заведението срещу 10 лева тестват клиентите си.
Пред заведението, което е организирало този пункт, на клиентите се взима проба с така наречения щадящ тест. При него проба се взима само от ноздрите. И така още преди 8 вечерта, опашката от желаещи да се тестват, за да се забавляват, беше голяма.
Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун
Европейският център за контрол на болестите вече задава въпроси на българските институции - защо процентът на ваксинираните е нисък и как да помогнат. Според статистиката смъртните случаи при ковид са главно при неваксинирани.
"Виждам, че когато се случи позитивиране на ваксиниран човек, той буквално случайно го е открил", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
А схемите с фалшиви сертификати, които вече са факт у нас, според специалистите ще отшумят поради една причина.
"Хората, които дават фалшиви сертификати, трябва да знаят, че това е много лесно уловимо - само чрез един тест за антитела", коментира проф. Христова.