НОВИНИ

Без адрес, електричество и сметки. Как живеят съвременните номади в САЩ?

Михаил Петров
от Михаил Петров
17:14, 27.04.2021
15509
Чете се за: 04:40 мин.
Любопитно
без адрес електричество сметки живеят съвременните номади сащ
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Без постоянен адрес, без електричество и без сметки за плащане. Такъв е животът на съвременните американски номади, които обикалят страната в своите каравани.

През последните години броят им постоянно се увеличава. Някои преследват мечтата си да пътуват и да опознаят собствената си родина. Докато други са водени от нуждата за по-малко разходи и минимализъм. Животът им на колела е вдъхновение за филма "Земя на номади" - тазгодишният победител на наградите "Оскар".

Как живеят номадите?

Номадите са разпръснати на територията на цяла Америка. Живеят в каравани и затова нямат постоянен дом, а се местят от място на място. Те се отказват от традиционните къщи и апартаменти, за да живеят в "подвижни домове" - микробуси, автомобили и ремаркета.

Ето защо номадите не са бездомници, защото макар да нямат своя къща, те разполагат както с осигурен подслон, така и с транспорт.

Защо живеят на колела?

Някои от тях избират номадския живот, за да избегнат плащането на ипотеки, наеми и други финансови задължения.

Повечето са принудени да водят този начин на живот заради последиците от световната рецесия от 2008 г., в която милиони американци губят работата и домовете си. Други обаче сами избират номадския живот.

"Искам домашни удобства, но искам и да имам свободата да правя каквото искам и където искам", казва номадката Лекс Кехое пред Би Би Си.

Снимка: newamericannomads, Instagram

Кои са те всъщност?

Общността от съвременни номади се състои предимно от по-възрастни американци от средната класа, които вярват, че страната им се променя, а те са в епицентъра на нещо ново.

Номадите организират помежду си специални срещи, къмпинги и събития, на които обменят опит. Така те си създават "собствени племена", които им помагат в трудни периоди.

Снимка: newamericannomads, Instagram

Къде има номади?

Няма ясна статистика колко точно номади има в САЩ, тъй като те реално не могат да бъдат преброени. Държавният закон изисква гражданите да имат постоянен домашен адрес. За това номадите обикновено представят фиктивни адреси, докато са на път.

Много от номадите избират да обитават щатите Флорида, Тексас и Южна Дакота, защото там няма данък върху приходите. Средствата им са ограничени и те харчат предимно за гориво. Финансират пътуванията си като работят почасово във ферми и фабрики. Големите компании като "Амазон" дори имат специални работни програми за хора, които живеят в каравани и нямат постоянен адрес.

Снимка: newamericannomads, Instagram

Номадите във филма "Земя на номади"

Тази година наградата за най-добър филм грабна "Земя на номади" на Клоуи Джао. В лентата участват и реални номади, които играят себе си.

Един от тези герои е Боб Уелс, който се мести да живее в каравана преди 20 години. След като тръгва на пътешествие из Америка се влюбва в номадския начин живот и сега обучава и други как да живеят така.

"Това, което ми прави впечатление във филма е колко добре е уловен номадският живот. Всеки детайл е безупречен", казва Боб Уелс пред Би Би Си.

Снимка: "Земя на номади"

Режисьорът Клоуи Джао се среща за първи път с историята на номадите в едноименната книга на Джесика Брудер. Джао спечели "Оскар" за най-добър режисьор за филма и стана първата цветнокожа жена, взела това отличие. Тя получи приза в компанията на Линда Мей и Шарлийн Суанки, които са сред номадите с роля във филма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонини се кани да съди АТР заради дисквалификацията
Фонини се кани да съди АТР заради дисквалификацията
Министерство на културата връчи наградите "Златен век" на изявените дейци
Министерство на културата връчи наградите "Златен век" на изявените дейци