НОВИНИ

Без напрежение в Банско в четвъртия ден от карантината

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 21.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Банско е четвърти ден под карантина. Напрежение в града няма, ситуацията е спокойна, като храни и медикаменти има, както и безплатни предпазни маски. В Общинския кризисен щаб обаче всеки ден постъпват десетки въпроси.

На пункта обстановката е спокойна, продължава зареждането на магазините в Банско с хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

За хората от града обаче постоянно изникват въпроси, на които те търсят отговор от Общинския кризисен щаб. От там казаха, че жители на Банско не знаят как да си приберат свои близки, изписани от болници в други градове на страната, тъй като строго е разписано кой може да влиза в града, който е под карантина заради коронавируса.

Кризистният щаб в Банско работи денонощно, а на горещия телефон постъпват най-често запитвания предимно от бизнеса. Хората питат кога ще могат да отворят търговските обекти. А след извеждането на повечето чуждестранни туристи от града, местните хора са доста по-спокойни.

Иван Кадев - кмет на община Банско: Вече обстановката е по-спокойна, местните хора проявяват отговорност, разбира се, тук-там като се срещне човек, се контролира неговото поведение и придвижване дали е до магазин, или до бензиностанция и т.н. Изобщо, редът се спазва като цяло. Създадохме много добра организация по отношение работата на банковите офиси, проверяваме, контролираме, мисля, че градът функционира нормално.

Хората в града са по-дисциплинирани и спазват карантината. Александра Димитрова четвърти ден е в дома си в Банско.

Александра Димитрова: Паника сред населението няма, нито желание за изкупуване и презапасяване на хранителните магазини и аптеките. Ситуацията е спокойна, нормална и се движи в дневния си ритъм. Хората пазаруват регулярно това, което им се налага.

В града все още има чуждестранни туристи - предимно руснаци и британци, които имат апартаменти в Банско.

Иван Кадев - кмет на Банско: Създадена е такава организация, дали ще си отидат, зависи от посолствата на съответната страна.

Очаква се днес и утре по-голямата част от чужденците в курорта да си заминат.

Продължава ежедневното почистване и дезинфекциране на всички открити площи в Банско, а в понеделник се очаква да отворят врати всички банкови клонове в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Грузия обяви извънредно положение заради COVID-19
И Грузия обяви извънредно положение заради COVID-19
13 КПП-та регулират движението при извънредни мерки на изходите на Пловдив
13 КПП-та регулират движението при извънредни мерки на изходите на Пловдив