НОВИНИ

Първи случай на COVID-19 в Шумен, заразените у нас са общо 142

Айше Сали
от Айше Сали
12:05, 21.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

142-ма са заразените с COVID-19 у нас. Данните обобщиха от оперативния щаб тази сутрин. Новите случаи са 15. Първи случай на заразен и в Шумен.

Добрата новина е, че предстои днес да бъдат изписани тримата излекувани. Те обаче ще са в болничен за 30 дни и отново ще са под карантина за този период.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: В Шумен има един пациент и докато в Добрич това са контактни пациенти в домашни условия, в Шумен това е пациент, който е постъпил за лечение в Инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, с кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско.

Критично остава състоянието на интубирания пациент в "Пирогов". Двама пациенти във ВМА също са в тежко състояние.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Имаме двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани.

Излекуваните от коронавируса са преминали през лечение, на което подлежат всички с усложнена вирусна пневмония.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Няма нито един медикамент, който да е използван от 8, 10 или 12 вече медикамента, които се спрягат, че вършат много голяма работа, но за нито един от тях няма сериозни клинични изпитвания и няма медицински доказателства.

4500 от общо 5000 теста за наличие на коронавирус са дарени от физически лица. Следващата седмица се очакват още 10 000.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Изпитваме известни затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но нещата засега се решават бързо.

По време на брифинга ген. Мутафчийски представи и защитни шлемове, произведени от български фирми. Те ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, където са приети пациенти с коронавирус.

И още една добра новина - тя идва от Александровска болница. Сумата, необходима за закупуване на дихателни апарати, вече е събрана, съобщиха от здравното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик и опашки в първия ден с КПП-та на изходите на София
Засилен трафик и опашки в първия ден с КПП-та на изходите на София
Самолет от Селскостопанската авиация дезинфекцира срещу COVID-19 в Карнобат
Самолет от Селскостопанската авиация дезинфекцира срещу COVID-19 в Карнобат