Проф. Аргирова: След седмия ден се проявяват сериозните симптоми на COVID-19

от БНТ
09:38, 21.03.2020
23819
Чете се за: 00:55 мин.
Още

При нас идват хора да се изследват по желание, които се завръщат от ски курорти от Австрия и някои от тях излизат позитивни. Така че, мисля че няма да се намали броят на болните. Това обясни в "Денят започва" с Георги Любенов проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология: Не бих казала, че 55-65% от бързите тестове са грешни или неправилни. Чак така категорично за процент не можем да говорим. Но ако има клинична картина плюс специфична рентгенологична находка, трябва да мислим за заболяването.

Проф. Аргирова обясни как се проявяват симптомите на заболяването.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология: Малко повече от 7 дни след заразяването, започва нещо като бронхит, което е съвсем леко и обикновено болният не обръща внимание. На следващия ден обаче започва спадане на кашлицата към белия дроб и вече се развива пневмония, при която първата и втората рентгенологична картина много се различават. Това е признак, че трябва да се мисли за инфекция от коронавирус.

Според проф. Аргирова, пикът на епидемията зависи от темпа на нарастване на броя на новозаразените за единица време, например за денонощие.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология: Най-лошото на COVID-19 е, че мълчи, но не забравя. И човек 7-8-9 дни си мисли, че нищо му няма и иска да ходи на работа, а след това започва пневмонията. Това е коварното.

Коронавирусите са семейство вируси, за които има четири важни неща - респираторната, храносмилателната система, отделителната (в частност бъбреците) и нервната система, обясни проф. Аргирова.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
5.6 по Рихтер в Гърция
5.6 по Рихтер в Гърция
Спокойно е движението след въвеждането на КПП на изхода на Русе
Спокойно е движението след въвеждането на КПП на изхода на Русе