НОВИНИ

Без телефони в час - възможно ли е да бъде въведена мярката и в България?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:51, 04.08.2023
Чете се за: 04:30 мин.
Още
Слушай новината

Без телефони по време на час. Това препоръчва ЮНЕСКО. И подчертава връзката между прекалената употреба на смартфони и лошите резултати на учениците. В някои държави - от Франция и Испания - до Таджикистан и Гвинея вече такава забрана действа.

Задължителна забрана за използване на телефоните на национално ниво у нас няма. В някои училища обаче тази мярка вече работи, но само защото съответното учебно заведение е въвело свои правила. Според учителите ограничаването на телефоните в час има и плюсове, и минуси. Офталмолози пък напомнят за опасностите от взирането в телефона и отбелязват, че през към 2050 г. от късогледство ще бъде засегнато около половината човечество.

Вече няколко години преди началото на часа децата в 140-о училище оставят телефоните си на специално място. Учителите въвеждат забраната за устройства в клас заради пристрастяването на децата към тях.

"Децата, влизайки още в класната стая, под еди-кой си номер, оставят си тяхното мобилно устройство, то може и да не е едно, разбира се, след приключване на учебните занятия, отиват, взимат си го или в междучасието, ако им е необходимо, все пак родителите са тревожни понякога", заяви Мая Зафирова, директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

Но в 21-и век учителите знаят, че е трудно да лишат децата напълно от технологиите. Затова извличат и положителното от ситуацията.

"Един път в седмицата се старая часът да премине с телефон, т.е. дали ще има някаква игра, която да проверява техните знания, дали ще има нещо, което трябва да намерят да проверяват в интернет и да извлекат някаква информация от него, но със сигурност се старая веднъж в седмицата да ги използват. Ако е балансирано, т.е. да не е всеки час, а на всеки два часа веднъж да се използва това или веднъж в седмицата без значение колко са часовете по съответния предмет, със сигурност може да се намери и разумно решение", заяви Константин Поборников, преподавател по БЕЛ и английски език в 140-о СУ "Иван Богоров".

"В училището учителите би трябвало да се превърнат в надзиратели, за да могат да контролират тези неща, не знам дали биха могли да се справят. Вариантът е наистина да се използват дигитални устройства, телефони, таблети, компютри, които да са използвани само за учебния материал", заяви Даниела, родител.

И все пак, трябва да се подхожда внимателно, за да се намали рискът от късогледство.

"Препоръчителното време на употреба е до 2 часа на ден. Хубаво е на всеки 40 - 50 минути близка работа поне 10 минути детето или съответно възрастният човек да гледа надалече. Това облекчава акомодацията, която също има значение към удължаване на очната ябълка и също да прекарват повече време навън вместо пред дигиталния устройства", заяви Иво Инджов, началник на Отделение по Очни болести в УМБАЛ "Лозенец".

Офталмолози препоръчват разстоянието между очите и телефона да бъде поне две педи.

"Колкото по-наблизо се взираме, толкова повече натоварваме цилиарния мускул на окото, акомодацията и също рискът от развитие на миопията се увеличава", заяви Иво Инджов, началник на Отделение по Очни болести в УМБАЛ "Лозенец".

А когато не се вземе под внимание късогледството може да доведе и до глаукома, отлепване на ретината и така да се стигне до трайно увреждане на зрението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море обърна Етър на "Тича" и отново оглави подреждането в Първа лига
Черно море обърна Етър на "Тича" и отново оглави подреждането в Първа лига
Океаните регистрираха най-високата си температура
Океаните регистрираха най-високата си температура