НОВИНИ

Океаните регистрираха най-високата си температура

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:49, 04.08.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Още един климатичен рекорд е счупен тази година. Океаните регистрираха най-високата си температура и тя надвишава рекордните стойности от 2016 година. Това е поредният симптом, който показва проблема с климатичните промени.

Регистрираната температура на водата е далеч над нормите за това време на годината. 20,95° по Целзий е била най-високата температура на океаните през 2016 г., сега този рекорд е надминат.

От европейската програма за климата "Коперник" обясняват, че океаните трябва да са най-топли през март, а не през август и посочват намесата на хората.

"Хората мислят, че океанът е толкова голям, че може да понесе всичко, което човечеството изхвърля в него. Реалността не е такава. В океана всичко си има своя ниша и е изключително лесно тя да бъде разрушена", заяви Саманта Бърджис от програмата за изменение на климата "Коперник".

Според учените изменението на климата прави моретата по-топли, тъй като те поемат по-голямата част от топлината от емисиите на парникови газове. По-топлите води абсорбират по-малко въглероден диоксид и така количества от него остават в атмосферата.

Температурните рекорди през юли последваха горещи морски вълни в Северния Атлантик, Средиземно море и Мексиканския залив.

Заради по-топлите вълни морските видове като риби и китове търсят по-хладни води и така нарушават хранителната верига. Хищници като акулите могат да станат по-агресивни, а коралите да изчезнат. Подлагаме океаните на стрес, по-голям откогато и да е било в историята, предупреждават специалистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без телефони в час - възможно ли е да бъде въведена мярката и в България?
Без телефони в час - възможно ли е да бъде въведена мярката и в България?
Общинската полиция в София патрулира във "Факултета" заради горенето на кабели
Общинската полиция в София патрулира във "Факултета" заради горенето на кабели