НОВИНИ

Навални получи нова присъда от още 19 години затвор

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:17, 04.08.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Алексей Навални - най-яркият критик на Владимир Путин, получи още 19 години затвор. Той беше признат за виновен по редица обвинения, сред които за организиране и финансиране на екстремистка дейност. От 2021 г. опозиционерът излежава 9 и половина годишна присъда по обвинение, че е нарушил свое старо условно наказание. Предстои му още едно дело по обвинение в тероризъм.

Повече от 20 минути - толкова отне четенето на поредния обвинителен акт срещу Алексей Навални, за да стане ясно накрая, че получава допълнително 19 години затвор по шест обвинения. 24 часа по-рано в социалните мрежи самият Навални написа:

"Присъдата ще е голяма, както се казва - "сталинска". Формулата е проста - това, което иска прокурорът минус 10 - 15%. Поискаха 20, ще дадат 18 или нещо подобно."

Според новата присъда Навални ще трябва да бъде преместен в затвор с още по-строг режим. Експерти обясняват, че тези места са запазени за най-големите престъпници в Русия. Заедно с Навални, който демонстрира висок дух и почти през цялото време се усмихваше, на съдебната скамейка беше и бивш негов сътрудник - Даниел Холодний, който получи 10 години. Заседанието се състоя в импровизирана съдебна зала в наказателната колония в Мелехово, на около 240 км от Москва. За първи път в съдебното правораздаване - съдът отива при обвиняемия, а не обратното без да безспорна необходимост от това. Целта е ясна - да не се вдига шум около опозиционера с евентуалното му транспортиране до Москва. Въпреки това, освен десетките журналисти, пред затвора в Мелехово имаше и много привърженици на Навални. И за тях тежката присъда беше очаквана.

"Еталон за мъжко поведение - и по отношение на политическата си позиция, и заради принципната си позиция за страната и за състоянието на обществото", заяви Александър Горелов, жител на Нижни Новгород.

Делата срещу Алексей Навални, които се определят като политически мотивирани, предизвикват широк международен отзвук.

"Както знаете, изразихме недоумението си през февруари 2021 година, когато Навални беше осъден за предполагаемо нарушаване на условна присъда по дело от 2014 година, което Европейският съд по човешки права единодушно определи като произвол, несправедливо и откровено неоснователно. ...И сега следим случващото се (с Навални) отблизо", заяви Джеръми Лорънс, говорител на комисаря по човешки права към ООН.

След произнасянето на присъдата на Навални, последваха остри реакции - ООН и ЕС определиха случващото се като неприемливо и - за пореден път - настояха за незабавно освобождаване на опозиционера. Руската опозиция - голяма част от която е в затвор или в чужбина, нарече присъдата "отмъщението" на Путин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рик Джонатан: Надявам се да продължа да печеля титли с Лудогорец
Рик Джонатан: Надявам се да продължа да печеля титли с Лудогорец
Лудогорец информира своите фенове за билетите за визитата на Астана
Лудогорец информира своите фенове за билетите за визитата на Астана