НОВИНИ

14-годишно дете се удави в басейн в Център от семеен тип в Шумен

bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 04.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

14-годишно момче се удави в басейн в двора на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Инцидентът е станал, докато настанените в дома закусват. По случая е образувано досъдебно производство.

Преди междинната закуска трима от настанените в Центъра, заедно с детегледачката, са почистили басейна, след това се прибрали, като заключили врата към двора.

"Това момче, което е пострадало, е било до тях, докато закусват, загубват го от погледа… Много съобразително е излязъл при положение, че директният изход е бил заключен. Независимо от затрудненията от ходенето, много бързо се е случило. Веднага се намесва и счетоводителката, която започва да му прави изкуствено дишане", каза пред БНТ д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по здравеопазване и социална политика в община Шумен.

Детето умира, докато в Центъра чакат пристигането на линейката. Басейнът, в който става злополуката, е с дълбочина 50 см. Има стена, която по думите на управителя на центъра трудно би се преодоляла без чужда помощ. Момчето е с множество заболявания, сред които и трудно преглъщане.

"Излязло е най-вероятно от външната страна, през някои от тия изходи. Той се придвижва много бързо чрез пълзене и ние самите сме в недоумение как е влязъл, защото той самият е нисък", коментира Йордан Йорданов, управител на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания

Утре предстои да бъде направена аутопсията. Следствените действия продължават.

Снимки: БТА

Текст: Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на младежта и спорта ще отбележи Международния ден на младежта с множество активности в София
Министерството на младежта и спорта ще отбележи Международния ден на младежта с множество активности в София
БФС стартира изграждането на нов тренировъчен терен и в Дупница
БФС стартира изграждането на нов тренировъчен терен и в Дупница