НОВИНИ

Без вода за седмици във Врачанско, каква е причината

bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 17.11.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Във Врачанско над 50 домакинства ще останат без вода за около три седмици. Причината е подмяната на водопровод. Жителите на врачанското село Руска Бела излязоха на протест и се заканиха, че ще барикадират строителните машини, ако това се случи.

Без течаща вода за седмици. Жителите на мездренското село Руска Бела научили новината ден преди това да се случи. Фирмата изпълнител, която извършва подмяна на водопровода твърди, че водоподаването трябва да бъде спряно, за да не възпрепятства работния процес. Засегнатите домакинства са над 50.

"Най-лошото е, че кранът, който спират, той не е само за тази улица, а има още две улици, които ще бъдат засегнати, при които няма да се прави абсолютно нищо. За нас не е нормално в тази епидемиологична обстановка да нямаме две седмици вода, да не кажа и три. В квартала има две къщи с малки деца на по два, три месеца, на по две, три години, в 21-и век мисля, че не е нормално това", заяви Владимир Пенчев, кметски наместник на село Руска Бела.

Подмяна на водопровод е извършвана в селото и на други улици преди време, но водата е спирана в рамките на няколко часа на ден.

Хората са притеснени, защото освен без вода ще останат и без отопление в студените дни, тъй като в къщите масово се използват парни котли с водни ризи.

Представител на фирмата изпълнител по водопровода успокои жителите на селото като ги увери, че водата няма да бъде спирана за няколко седмици.

"Няма как да не се спира водата. Не може да копаем нещо, което даже не се знае как е направено. Едни казват, че е на 60 см, други на 1 метър, как ще се копае това нещо без да се разруши? Ако е под налягане водопроводът и ние работим до него това е стар етернит и го спукаме, какво става, става авария. Спирането на водата е по-безопасно, защото след всяка една авария трябва да се изтича тази цялата вода, тук няма изтичане, сега това обсъждаме. Ще направим всичко възможно да имате вода, но когато минава водопроводът на същото трасе е малка вероятността да не го закачим", допълни инж. Красимир Цонев, представител на фирмата.

Напрежението у хората не стихна, въпреки уверението от страна на фирмата. Надеждата им е, ако водоподаването спре, то да бъде възстановено възможно най-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мугуруса и Контавейт ще спортят за титлата от Финалите на WTA
Мугуруса и Контавейт ще спортят за титлата от Финалите на WTA
Ивайло Петев се забърка в скандал заради Миралем Пянич
Ивайло Петев се забърка в скандал заради Миралем Пянич