НОВИНИ

Без второ полувреме

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:52, 13.03.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Световен футбол
без второ полувреме
Слушай новината

Във футболния свят съществуват всякакви аномалии. За рекордите, победите, головете и титлите се говори и ще се говори много, но историята познава и достатъчно куриози, за каквито ще прочетете в следващите редове.

Разбира се – има достатъчно случаи, в които дадени отбори отказват да изиграят конкретен мач поради несъгласие с обстановката, съпричастност към даден инцидент или нареждане от собствениците. Има и по-любопитни примери – на отбори, които изиграват едно полувреме от даден мач, след което отказват да излязат на игрището за вторите 45 минути, да речем – заради расистки скандал. Но има и още по-невероятни прецеденти – един единствен играч да не иска да се появи обратно на терена, макар да е участвал в първата част на срещата. Безкрайно странно, но и напълно вярно.

През февруари 2000 Селтик, воден тогава от Джон Барнс, играе срещу Инвърне Каледониън Тисъл в мач от турнира за Купата на Шотландия и изостава с 1:2. На почивката един от помощниците на Барнс – Ерик Блек - задава въпрос с ироничен тон на нападателя на „детелините“ Марк Видука дали навън не е прекалено студено за футбол. Австралийският голаджия приема тази забележка прекалено лично и отказва да доиграе двубоя. "Едно зло никога не идва само", са казали хората. Селтик губи мача с 1:3, а 48 часа по-късно Блек и Барнс са уволнени, но за Видука няма директни последствия, въпреки че своеволието му е огромно. Интересното е, че победата на Инвърнес води след себе си и до едно от най-забавните заглавия в британската футболна преса на следващия ден, но за това ще ви разкажа в отделен материал.

Вероятно за всеки един футболист би било мечта и цел да получи възможността да играе на „Олд Трафорд“. Е, за Абдулай Мейте престоят в „Театъра на мечтите“ далеч не завършва с хепиенд. През 2008 неговият Болтън гостува на Манчестър Юнайтед. На почивката котдивоарецът информира мениджъра си Гари Мегсън, че е получил контузия и иска да бъде сменен, защото усеща, че повече ще пречи на тима си, отколкото ще му помага, ако остане в игра. Мегсън обаче не вярва на твърдението на Мейте, като го обвинява в саботаж. Смяната му наистина е направена, но той тренира до края на сезона с втория отбор и така и не регистрира нито един мач повече за Болтън Уондърърс в кариерата си.

Надали много от вас помнят Мейте, но, предполагам, не сте забравили за друг бивш играч на Ботлън - Никола Анелка. Френският нападател, който между другото носи екипите и на ПСЖ, Реал Мадрид, Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити и Челси в дългата си кариера, също има подобен случай, дължащ се на буйния му нрав и вероятно лошото му възпитание. На световното първенство през 2010 в Република Южна Африка Анелка играе за родината си срещу Мексико. На почивката нападателят, видимо несъгласен с тактиката на „петлите“, отправя доста грозни думи и псувни по адрес на селекционера на Франция Раймон Доменек. Наставникът запазва самообладание и спокойно казва на Анелка да се преоблича, защото няма да има нужда от него през втората част. Може би това не е директен отказа на Никола да излезе на терена, но все пак провокацията му едва ли може да остане незабелязана и той да бъде „помилван“ от Доменек. Не е помилван и от Френската футболна федерация, която го наказва да не играе за националния отбор в следващите 18 мача. Ако питате за второто полувреме на мача между Франция и Мексико, „петлите“ загубиха с 0:2, а няколко дни по-късно напуснаха Мондиала още след груповата му фаза.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-годишен "лети" със 180 км/час в населено място
22-годишен "лети" със 180 км/час в населено място
МС предлага студентските такси в държавните висши училища да отпаднат още тази година
МС предлага студентските такси в държавните висши училища да отпаднат още тази година