НОВИНИ

Безапелационно второ полувреме донесе 15-а титла на Реал Мадрид в Шампионската лига

"Белия балет" продължава да налага доминацията си в най-престижния клубен турнир, след като победи Борусия Дортмунд на "Уембли" с 2:0.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
00:00, 02.06.2024
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
безапелационно второ полувреме донесе титла реал мадрид шампионската лига
Снимка: X / @ChampionsLeague
Слушай новината

Реал Мадрид е носител на титлата от Шампионската лига за 15-и път в историята си. На стадион "Уембли" в Лондон, "Лос Бланкос" запазиха най-доброто от себе си за второто полувреме и се справиха със съпротивата на Борусия Дортмунд с 2:0. Така отборът, воден от Карло Анчелоти, завършва сезона с дубъл, след като спечели и испанската Ла Лига. "Жълто-черните" пък губят втори финал на този стадион, след сезон 2012/13, когато Байерн Мюнхен ги побеждава с 2:1.

"Белия балет" изпрати по възможно най-добрия начин легендата на клуба Тони Кроос, който завършва клубната си кариера с още един шампионски медал.

От своя страна "Бе Фау Бе" така и не възнагради 12-те години на тяхната клубна икона Марко Ройс, който обяви раздялата си с тима от Дортмунд в края на сезона.

По традиция двубоят бе предхождан от музикално шоу, а честта да подгрее 90 000-ната публика на "Уембли" беше за американския рок изпълнител Лени Кравитц, който направи впечатляващо шоу на удивителна сцена в центъра на терена.

Нямаше и минута от началото на мача за първия куриоз. Фен нахлу на терена и така играта беше прекъсната за около две минути, докато той бъде изведен от охраната.

Първото по-сериозно положение дойде в 14-та минута, когато Никлас Фюлкруг бе изведен зад защитата на "Белия балет" и намери Юлиан Брандт в наказателното поле, но неговия завършващ удар бе слаб и неточен.

Седем минути по-късно, след още едно прекрасно дълго подаване, този път от Матс Хумелс, Карим Адейеми се оказа един на един срещу завърналия се наскоро Тибо Кортоа. Младото крило размина белгиеца, но изстрелът бе блокиран от самоотвержената реакция на Даниел Карвахал.

Натискът на "жълто-черните" ставаше все по-силен, като малко след това Иан Маатсен отне топката от Едуардо Камавинга и изведе Фюлкруг, който намери гредата при първия си опит, а след това добавката бе спасена от Куртоа.

В 27-та минута Адейеми отново имаше добра възможност да открие резултата, след като бе изведен от Брандт, но отново белгийският страж на "Лос Бланкос" бе на точното място да му попречи.

Четири минути след подновяването на играта вратарят на Борусия Дортмунд Грегор Кобел трябваше да извърши първото си спасяване в днешния сблъсък след опасен свободен удар на Тони Кроос.

В 57-та минута Нико Шлотербек не се справи с изчистването на центриране от Винисиус Жуниор, а топката попадна в Карвахал, който шутира от опасна позиция, но Маатсен блокира изстрела, преди Кобел да спаси.

Десет минути по-късно отново опасно центриране на Винисиус обърка швейцарския страж на символичните домакини, но за негово щастие бившият му съотборник Джуд Белингам не успя да засече топката в неговата мрежа.

След 74 минути игра нулевото равенство най-накрая бе развалено. Никлас Фюлкруг не успя да проследи движението на Даниел Карвахал в наказателното поле на "жълто-черните", а десния краен защитник успя да засече центрирането от ъглов удар на Тони Кроос, за да открие резултата.

Реал Мадрид сякаш намери смъртоносния си ритъм, а само три минути по-късно Белингам можеше да удвои предимството на отбора си, след като бе намерен от Камавинга, но Шлотербек успя да предотврати сигурен гол.

В рамките на две минути "Лос Бланкос" тестваха вратата на Кобел на три пъти, като първите два удара бяха спасени от швейцареца, но в 82-та минута неговата защита не реагира добре при подаване на Джуд Белингам, който направи завършващото подаване към Винисиус Жуниор, а бразилецът удвои резултата, макар и да не отправи най-добрия завършващ удар.

В 87-та минута Никлас Фюлкруг си помисли за момент, че е намалил изоставането на Дортмунд, но се намираше в положение на засада при центрирането на резервата Дониел Мален, а докрая на двубоя "жълто-черните" не успяха да сътворят чудото, с което се узакони 15-а титла на Реал Мадрид.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за гръмотевици и градушки в Западна и Централна България
Жълт код за гръмотевици и градушки в Западна и Централна България
Григор Димитров довърши започнатото и се класира за осминафиналите на Ролан Гарос
Григор Димитров довърши започнатото и се класира за осминафиналите на Ролан Гарос