НОВИНИ

Безплатни прегледи за бременни жени от Украйна във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 16.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от Варна преглеждат безплатно бежанци от Украйна. Акушер-гинеколози вече наблюдават състоянието на няколко бременни жени, като поемат напълно всички манипулации и изследвания.

Анна Вакулинко е от Одеса. По образование е юрист и е имала щастлив и спокоен живот в родината си. Бяга със семейството си от Украйна, за да даде шанс на второто си дете да се роди, а по-голямото ѝ момченце да не преживее ужаса на войната.

Със съпруга ѝ не са имали време да измислят име на детето си, но се очаква Анна да прегърне дъщеричката си на Благовец. Защото въпреки войната, животът продължава.

Доктор Маргарита Монастирска е сред акушер-гинеколозите, които наблюдават бременността на жени от Украйна, избягали от войната. Напълно безплатно и с разбиране за техните тревоги.

Много се зарадваха затова, че можем да разговаряме. На всичките им въпроси можехме да отговорим съвсем изчерпателно. Можехме да ги изслушаме и да ги разберем. Да разберем този шок, който изживяват в момента и... мъката за това, което са оставили там, казва д-р Маргарита Монастирска, акушер-гинеколог.

Здравната каса ще плаща за прегледите на потърсилите международна или временна закрила бежанци от Украйна. Но повечето от тях не са регистрирани или не искат такъв статут. А това означава, че трябва да плащат за медицинските услуги, ако състоянието им не налага спешна помощ.

Според лекари нито една жена няма да бъде върната от болница, ако започне да ражда, дори и да не е подала заявление за международна закрила.

Анна и семейството ѝ се опитват да живеят нормално, доколкото това е възможно. 11-годишният ѝ син има учебни часове онлайн, имат покрив над главата си и храна на трапезата си.

Да, сега сме по-спокойни. Благодаря на хората тук, че ни помагат, подкрепят ни с открити души. Аз много се страхувах какво ще се случи с нас в чужда държава още повече и бременна и не знаехме какво ни очаква тук. Но тук хората са прекрасни, внимателни са, много топли души имат българите, казва Анна Вакулинко.

Анна си тръгва от кабинета на доктор Монастирска с уговорката три дни преди термина отново да се видят, за да бъдат спокойни и двете, че всичко ще бъде наред.

Репортер: Нивелина Няголова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителка на Одеса: Шокирани сме от изминалата нощ, страшно е
Жителка на Одеса: Шокирани сме от изминалата нощ, страшно е
Антон Киссе, Одеса: Продължаваме да евакуираме граждани, има недостиг на лекарства
Антон Киссе, Одеса: Продължаваме да евакуираме граждани, има недостиг на лекарства