НОВИНИ

Безплатни уроци по конен спорт за деца се провеждат в Русе

безплатни уроци конен спорт деца провеждат русе
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 20.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

В Русе е основана Регионална асоциация за развитие на конния спорт. В нея са се събрали осем местни клуба с идеята да популяризират ползите от спорта и да подобрят условията за подготовка и практикуване на различните му дисциплини.

„Идеята е основно да се запази хиподрума като база, спортът, който се развива тук като дисциплини и успяхме след некъс период от време да постигнем това. Успяхме да обединим клубовете в това сдружение, това е Асоциацията за развитие на конния спорт. По този начин целите са популяризиране на конния спорт сред децата и постигане на по-високо спортно майсторство в класическите дисциплини. Ще отделим специално внимание в гладкото надбягване, тъй като сме един от основните центрове в България. За това направление отговаря другият съпредседател – Росен Христов. Чрез европейски фондове, частни фирми, хора, които ще ни помагат, наистина да създадем базата, която би трябвало да съществува на това място. Искаме Русе да стане един от основните центрове за организиране на класическите дисциплини. За втора година ще бъде проведена Балканиада в дисциплината за издръжливост. Надявам се хиподрумът на град Русе да претърпи развитието, което всички граждани искаме.“, заяви пред камерата на БНТ Свилен Иванов – съпредседател на Регионалната асоциация за развитие на конния спорт в Русе.

„Най-ниската граница, от която може да започне състезателната кариера на човек е 11-годишна възраст. Към момента най-възрастният състезател е на 67 години. В дисциплината, в която аз се състезавам, аз съм най-възрастният, въпреки че тя е най-многобройна, около 50-60 коня участва в държавното първенство“, добави Иванов.

„На 1 юни предоставихме интересна възможност на децата от Русе да се докоснат до конете, като им предложихме безплатна разходка с кон и пони. Идеята на тази инициатива бе да събудим интереса на младото поколение към този краси спорт. Със сигурност планираме за в бъдеще още такива инициативи. Конният спорт е полезен за децата, тъй като той ги изважда от електронната среда, в което те попадат все по-често в ежедневието си. Учи ги на грижа, на състрадание към друго живо същество, на дисциплина и на концентрация. Смятам, че конният спорт е уникален в отношението, че състезател и кон трябва да си партнират на равни начала“, каза от своя страна Елица Любенова.

Целият репортаж в предаването „България в 60 минути“ вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Даниел Лорер ще бъде кандидатът за еврокомисар от ПП-ДБ
Кирил Петков: Даниел Лорер ще бъде кандидатът за еврокомисар от ПП-ДБ
Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт (Обзор)
Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт (Обзор)