НОВИНИ

Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 20.06.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Николай Денков отговори на твърдението на президента, че предоставянето на боеприпаси на Украйна би било грешка. Според министър-председателя страната ни трябва да е последователна, да изпълнява решенията, които са взети в Народното събрание и да помогне на Украйна.

Нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си, а третата власт има задължението да осигури доверие в това, което прави, заяви премиерът.

"Последните събития през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на ВСС да се замислят дали работят в момента за възстановяване на доверието, така че хората да повярват, че ще дойде справедливостта накрая или продължаваме още от същото - това едва ли би помогнало".

Призивите към Борислав Сарафов да подаде оставка и да бъде избран от ВСС друг изпълняващ функциите главен прокурор Денков коментира така:

"Смятам, че ВСС трябва да направи най-доброто, за да избере най- качествените хора както по отношение на експертиза, така и по отношение на морални качества. Дали го е направил, аз не се наемам да преценя. Това, което смятам, е, че всяка политическа партия, включително и президентът имат право да изразят тяхното становище. Но в края на краищата решенията се взимат във ВСС".

Денков: Не знам откъде Радев вади тези заключения

На думите на президента, че ако правителството реши България да се присъедини към европейската инициатива за предоставяне на боеприпаси за Украйна, то това би било грешка, премиерът отговори, че има решение на Народното събрание.

"Но в същото изказване, доколкото успях да се запозная, президентът е казал, че България участва в подкрепата на Украйна, включително и с оръжия, така че аз виждам известно противоречие - от една страна участваме, но от друга страна не участваме със снаряди, така че нека президентът да обясни това противоречие. Аз смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети в НС и да помогнем на Украйна, която е нападната от съседна страна и която се опитва да възстанови териториалната си цялост".

Относно номинациите за български еврокомисар премиерът е отправил призив към двете парламентарни групи, които подкрепят правителството.

"Ние можем да изпратим две номинации, така че изчаквам една номинация от страна на ГЕРБ-СДС и една номинация от ПП-ДБ", каза Николай Денков.

Асен Василев: Внасяме бюджет с 3% дефицит, не са пипани разходите за пенсии и заплати

Премиерът заяви, че бюджетът за тази година закъсня изключително много като разчетът сега показва - на 3 юли бюджетът да бъде приет от Министерския съвет, за да има достатъчно време да бъде гласуван до 31 юли в парламента.

"Общият процент на увеличаване на субсидията и изобщо на разходите, които са свързани с управления от общините, е почти 25%, така че ще има доста сериозно увеличение в бюджета там, където е възможно, разбира се, има приоритети".

Денков оцени реакцията на институциите във връзка с наводненията като изключително бърза. В момента се обсъжда как да се изберат и нови областни управители, заяви Денков като допълни, че лично той не харесва квотния принцип и се търсят консенсусни личности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни уроци по конен спорт за деца се провеждат в Русе
Безплатни уроци по конен спорт за деца се провеждат в Русе
Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница "Титан"
Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница "Титан"