НОВИНИ

БФС ще бъде партньор на Еразъм проекта ''Clean Air Champions League''

Проектът ще е с продължителност 30 месеца и стартира през януари 2025 г.

БФС лого сграда Бояна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 07.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз (БФС) отбелязва Международния ден на чистия въздух за синьо небе като горд партньор на Еразъм проекта "Clean Air Champions League”, съобщиха от футболната централа.

Инициативата е част от усилията на централата и в изпълнение на стратегическия стълб "Опазване на околната среда и кръгова икономика” от ФСО (футболно-социална отговорност) стратегията “Повече от игра".

Проектът ще е с продължителност 30 месеца и стартира през януари 2025 г., като освен БФС като партньори се включват клубове и асоциации от Ирландия, Нидерландия, Великобритания и Испания.

"Clean Air Champions League” съчетава универсалната привлекателност на футбола с критичното екологично предизвикателство, свързано със замърсяването на въздуха, като въплъщава иновативен подход за повишаване на осведомеността и насърчаване на действията на общността за по-чист въздух в цяла Европа. В основата си проектът има за цел да използва влиянието на футбола, особено сред общности, които не участват активно в решаването на въпроси, свързани с околната среда, за да ангажира широка аудитория в инициативи за качеството на въздуха, като използва инфраструктурата на спорта, фенската база и връзките с общността за насърчаване на екологичната устойчивост и здравето.

Сред основните цели на "Clean Air Champions League” заляга разполагането на станции за мониторинг на качеството на въздуха в близост до футболни стадиони, за да събира важни данни, които да предизвикат осведоменост и действия.

Проектът има за цел не само да събира данни за околната среда, но и да превърне футболните съоръжения в центрове за екологично образование и активности.

Проектът подкрепя програмата "Еразъм+", като насърчава равенството, европейските ценности и образованието чрез спорт. Той набляга на участието на общността в екологични инициативи, като насърчава демократичната ангажираност, социалното взаимодействие и гражданската отговорност.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе
Десет нелегални мигранти са открити в каравана на "Дунав мост" край Русе