НОВИНИ

БГ предложението за "Оскар" - решението и критиките

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 16.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите "Оскар" 2022 година ще е "Страх" на режисьора Ивайло Христов. Изборът предизвика недоволство у част от хората, участвали в комисията.

Един от членовете на комисията Теодор Ушев смята, че ако тази комисия е гласувала присъствено, нямаше да изберат "Страх", а "Жените наистина плачат".

В "Денят започва с Георги Любенов" темата коментираха проф. Божидар Манов, председател на комисията, и доц. Александър Донев.

"Тази година заглавията, които отговаряха на условията, бяха само четири - въпросният "Страх", "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, "Февруари" на Камен Калев и "Засукан свят" на Мариус Куркински" - каза проф. Манов.

Той обясни, че отсъстващите членове са представили предварително хартиени фишове със записано заглавие в запечатан плик на администрацията на Националния филмов център. В деня на заседанието пликовете, заедно с тези на присъстващите, се отварят и става ясно кой за какво е гласувал. Проф. Манов смята, че изборът е легитимен.

"Мисля, че не става въпрос само за вкус. Тъй като става въпрос за филма, който представлява българската държава, който създава международната визия за съвременното българско кино, подобни решения не могат да се вземат въз основа на лични пристрастия", заяви доц. Донев.

Според него процедурата не е проведена по начин, по който съответства на новоприетия закон и правилник. Защото ако тази комисия замества Националния съвет за кино, който по новия закон и правилник се назначава от министъра на културата, така е било редно и тази комисия също да бъде назначена от министъра на културата. Освен това той твърди, че има бивши пристрастия по отношение на кандидатите на членовете на комисията, които Националният филмов център е подценил.

Още от дискусията вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаела Маринова: Гледам да избягвам да работя по рамка и по поръчка, следвам сърцето си
Михаела Маринова: Гледам да избягвам да работя по рамка и по поръчка, следвам сърцето си
Ден за размисъл преди местните избори в Република Северна Македония
Ден за размисъл преди местните избори в Република Северна Македония