НОВИНИ

Убийството на британския депутат е терористична атака

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:09, 16.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Убийството на британския депутат Дейвид Еймс беше определено като терористична атака. Възможно е мотивите за престъплението да са свързани с ислямския тероризъм, твърдят още от лондонската полиция.

В профила на полицията в Туитър атаката срещу Дейвид Еймс се определя като "терористичен инцидент". Разследването се поема от съответното звено, се казва още в поста.

Сър Дейвид Еймс беше тежко ранен с нож при среща с избиратели в графство Есекс. 69-годишният политик е бил намушкан няколко пъти и въпреки усилията на лекарите не успя да се пребори за живота си. Сър Еймс е депутат от 1983 г. и е баща на пет деца.

Убиецът на британския депутат е сомалиец

На мястото на инцидента полицията задържа 25-годишен мъж от сомалийски произход, предполага се, че той е действал сам. Във връзка със случая вече са претърсени два адреса в Лондон. Това е вторият подобен случай във Великобритания от 5 години насам. През 2016 година беше убита депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс, също намушкана с нож в Бристол. Сестра ѝ определи атаката срещу Еймс като ужасяваща.

"Шокът и усещането - за нас като семейство, и това, че и друго семейство преминава през същото, са ужасяващи! Трудно е да опиша точно какво чувствам, но мислите ми са със семейството и близките на Дейвид, и с всички онези, които той е представлявал толкова дълго време. От днес животът на много хора ще се промени завинаги", коментира Ким Ледбетър.

През последните години заплахите срещу депутати и техните екипи във Великобритания се увеличава. Според експерти е необходима спешна промяна на стратегията за опазване и гарантиране на сигурността на политически лица във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън ще поиска от Върховния съд да блокира закона за абортите в Тексас
Джо Байдън ще поиска от Върховния съд да блокира закона за абортите в Тексас
3440 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
3440 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас