НОВИНИ

Ще въведат ли зелен сертификат за достъп до обществени места у нас (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:12, 15.10.2021
7796
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Почти половин България е в тъмночервената зона по разпространение на коронавирус. В 11 области заразените са над 500 на 100 000. И днес положителните проби са над 3000. На този фон здравният министър съобщи, че пълен локдаун не е необходим засега. Възможен е обаче вариантът за изискване на задължителен зелен сертификат за вход в обекти с обществено предназначение. Това предлага Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Следващата седмица ще стане ясно ще има ли нови мерки на национално ниво.

Главният държавен здравен инспектор предложи два варианта:

  1. За да се влиза в заведение, фитнес или театър например, да се представя сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен бърз или PCR тест.
  2. Ако обаче това не се приеме, доц. Кунчев предлага да се въведат ограничения в капацитета и пълно затваряне на някои определени обекти.

Тези два варианта ще се обсъждат в понеделник на извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология, което служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров свика.

Предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации. Някои заведения обаче не изчакаха окончателното решение за мерките и вече работят само с клиенти, които са ваксинирани или са с отрицателен тест за ковид.

В столично заведение вече е създаден пункт, който осигурява възможност клиентите да се тестват, преди влизане. Така то може да работи на пълно обороти.

"Посещаемостта беше намалена, но се учудихме от големия брой хора, които все пак бяха ваксинирани", казва управителят Мартин Михайлов.

Стойчо Кацаров: Засега пълен локдаун в страната не се налага

Главният държавен здравен инспектор предлага зеленият сертификат да стане ключ за влизане на всички публични места но на национално ниво. Така няма да има ограничения за работата на фитнес зали, езикови школи , музеи, кина театри молове. и други места на които се събират повече хора.

"Алтернативно на това се предлагат допълнителни ограничения и спиране на дейности. ако не се стъпва на зелен сертификат", каза д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

"Това е необходим ход, който ако не се случи сега ще се случи в бъдещ период. Така че, колкото по-рано свикнем, толкова по-добре", каза Мартин Михайлов, управител на заведение.

Ако зеленият сертификат бъде въведен в цялата страна, здравното министерство ще осигури над 1 милион бързи теста, които ще са безплатни за хората.

"Да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат", каза Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Столични заведения вече изграждат пунктове, в които неваксинирани и непреболедували могат да си направят тест за 10 лева, но трябва да си платят и за вземането на проба.

"Тестовете трябва да се правят от сертифицирана лаборатория, за да може да се издаде сертификат", каза здравният министър Кацаров.

Здравните власти предлагат и по-ясни правила, по които учениците да редуват реалната с виртуалната класна стая. Това ще се случва ако заразените в дадена община са над 500 на 100 000 души. В случай, че инфектираните са над 750 на 100 000 ще се учи само онлайн.

"Готови сме за всякакви мерки, за учениците е по-добре да бъдат присъствено. Още повече, че за много класове това е трета година и има много дефицити, пропуски", каза Асен Александров - директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Другите предложения на здравните власти - учениците да спортуват само на открито. А маските в клас за учители и деца от 5-и до 12-и клас да станат задължителни.

"От гледна точка на здравето смятам, че е напълно логично, но е много трудно да се пее с маска. Това е затруднение и за учителите, и за учениците. Просто ще пеем по-тихо", каза Рая Ковачева - учител по музика 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Дали ще влизаме на обществени места със зелен сертификат или мерките ще бъдат затегнати, окончателното решение се очаква следващата седмица.

По темата работиха: Т.Йорданова,
А.Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Афганистанци помогнали да заловят дрогирания шофьор, който ги превозва
Афганистанци помогнали да заловят дрогирания шофьор, който ги превозва
Външното министерство на РСМ: Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим
Външното министерство на РСМ: Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим