НОВИНИ

Кампанията за изборите 2 в 1 започна: Какви са очакванията и посланията

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:42, 15.10.2021
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път изборите у нас са 2 в 1 за президент и парламент. През октомври 2011 г също гласувахме двойно, но за президент и за местна власт.

Въпреки че президентът и парламентът имат различни правомощия, кампаниите, посланията и очакванията ще се преплетат, смятат политолозите.

23 кандидат-президентски двойки се впускат в надпреварата за "Дондуков" 2. От тях 9 са издигнати от инициативни комитети.

В изборите за парламент ще участват 20 партии и 7 коалиции.

Две в едно - кампаниите за президент и парламент ще се преплетат и ще си повлияят взаимно, казват политолозите.

Ясно е, че сега президентският избор е мажоритарен, парламентарният до голяма степен - пропорционален и е ясно, че кандидатите за президент ще дърпат партийните листи в някакъв смисъл. Но при всички положения за 14-ти ще бъде най-голямото усилие, защото колкото и да са така популярни президентските избори, всъщност големите залози са на парламентарните, смята Стойчо Стойчев.

Безспорен плюс обаче на това съчетаване е предполаганата от мен по-висока избирателна активност, тъй като президентският вот е мажоритарен вот и той винаги провокира такъв тип активност, което би било изключително полезно за легитимността на излъчения парламент, смята Росен Карадимов.

Политиците ще говорят по популярните теми: коронавирус и икономически предизвикателства и ще противопоставят старото срещу новото - убедени са политолозите. И посланията за двете кампании неизбежно ще се преплетат.

Разбира се, ще бъде абсолютно смесено говоренето, няма да има никаква диференциация, но това няма и голямо значение, защото избирателите до голяма степен смесват нещата в главите си. Парламентарната кампания смятам, че ще бъде доста по-вяла отколкото сме свикнали да гледаме парламентарни избори, защото това са третите подред парламентарни избори за тази календарна година. Аз като така човек, който нали коментира политиката - наблюдавам партиите - не виждам някаква кой знае каква активност, даже и билбордовете като че ли са малко, допълва Стойчо Стойчев.

Предвид на кризите, в които попадаме обаче и на това, че всички социолози дават около 70 % желание на избирателя да бъде излъчено правителство в този Парламент, противно на очакванията, моето очакване е, че интересът към парламентарните избори ще бъде доста по-голям отколкото към президентските избори, защото хората осъзнаха, че в крайна сметка Парламентът е този, който решава проблема, който създава стабилност, който дава перспектива, който дава хоризонти, допълва Росен Карадимов.

Изцяло машинно: Гласуваме с една карта и за президент, и за парламент (ОБЗОР)

Докато се противопоставят по време на кампанията политиците ще трябва и да се разберат, смята Росен Карадимов.

Тема номер едно ще бъде съставянето на правителство и това е неизбежно. Второто основно послание би трябвало да бъдат антикризисните мерки и възможността да се намери консенсус между политическите сили, забележете, преди да бъде формирано правителство. Разумният подход е в рамките на кампанията, очертавайки своите различия политическите партии да формулират онези консенсусни тези, по които от 15 ноември те могат да предприемат мерки, паралелно с хода на преговорите за съставяне на правителство, защото това може да продължи и месеци.

Ясно е ,че има ултраси - така както във футбола, така и в политиката, които излизат на терена първи и се сбиват. Нали умерените обикновено се плашат в такава ситуация и се отдръпват малко, защото им е неприятно да гледат люти битки мръсни, но пък в крайна сметка трети подред парламентарни избори, и то комбинирани с президентски, са твърде голям залог, особено в такива сложни икономически вече условия през есента и биха стимулирали по-голям брой от умерените избиратели да отидат да гласуват, казва Стойчо Стойчев.

Кандидатите разполагат с месец, за да говорят и убеждават. Резултатът ще стане ясен на 14 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха висш ръководител на спецслужбите в Черна гора
Убиха висш ръководител на спецслужбите в Черна гора
Афганистанци помогнали да заловят дрогирания шофьор, който ги превозва
Афганистанци помогнали да заловят дрогирания шофьор, който ги превозва