НОВИНИ

Цветозар Томов: Решението за отказ на ЦИК да регистрира листа в Стара Загора е абсурдно

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 16.10.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той допълни, че не може да коментира казуса в качеството си на говорител на ЦИК, защото категорично не е съгласен с решението, което е било взето. Може да изрази личното си мнение, но не и да аргументира становището на комисията по този въпрос.

"Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", обясни говорителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли, и според него вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.

"Въпросът който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили", коментира още Томов.

Този път в обучителната кампания за изборите ще се използват много повече машини. Предният път е имало по 3 машини на изборен район, а сега вероятно всяка община ще може да получи такава. Томов отново обясни как ще се гласува с машина и за двата избора на 14 ноември. Според него процедурата не е по-сложна от тази на предишните избори.

"Хората са свикнали с банкомати и са свикнали, че картата се вкарва докрай в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде до средата и не трябва да се натиска много силно, за да не стане беля, да не се повреди", предупреди говорителят на ЦИК.

Той напомни да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал. По думите му най-вероятно няма да има две кутии за двата вота, а секционните избирателни комисии ще трябва да разделят разписките след приключване на изборния ден. Хартиените бюлетини за парламент и за президент ще имат различен цвят на гърба си, за да може да се разпознават по-лесно.

Според него по-слабата избирателна активност през юли се дължи на летния сезон, а не на машинното гласуване. Неговото мнение е, че избор по пощата е по-сигурен от електронно гласуване.

Томов предупреди също, че Централната избирателна комисия няма капацитет да осигури подвижни избирателни секции за всички хора, които на 14-и ноември се очаква да са в карантина.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение на остров Бали взе жертви
Земетресение на остров Бали взе жертви
Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, ще спаси заведения от фалит и ще стимулира ваксинацията
Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, ще спаси заведения от фалит и ще стимулира ваксинацията