НОВИНИ

Бившите граничари не са уведомени, че се издирват с червена бюлетина от Турция

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 18.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Турция отново поиска екстрадицията на бившите граничните полицаи от Бургас, обвинени в убийство на бракониер. А решението на съда е това да стане с червена бюлетина на Интерпол. Случаят е от 2008 г., а през годините българските мъже бяха оправдани от българския съд и от този в Страсбург.

Бившите граничари споделят, че все още няма официална информация по искането на Турция, но са притеснени, че за пореден път започват битката за справедливост.

"На мен не ми е известно. Официално нищо не ми е казано. Аз няма как да проверя. Нещата не са променени. Информацията е, че потвърждават искането, защото искането за издаването на тези червени бюлетини не е от вчера, то е от няколко години. В периода на това време за водени заседания по това дело и то е отлагано в хода на времето. Това е поредното подобно отлагане", каза Николай Костов, бивш граничен полицай.

Вече 16 годините Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не напускат страната ни, тъй като въпреки оправдателните присъди на няколко инстанции, делото в Турция продължава.

"16 години е период от време, който няма как да не се отрази в живота на човека по един или друг начин. Поглеждайки се в огледалото, няма за какво да се притесняваме, защото сме отишли там да свършим това, за което държавата ни е пратила и за което ни е плащала. Направили сме всичко възможно да пазим здравето и живота на нарушителите на държавната граница, каквито бяха тези турски граждани. Случилото се е вследствие на нещастен, нелеп, случаен инцидент, който нито можеш да го планираш, нито можеш да го управляваш", каза още Николай Костов.

От вътрешното министерство заявиха за БНТ: "България ще се възползва от всички правни механизми, за да защити своите граждани".

През 2008 г. близо до Резово, турски бракониер е заловен нелегално в български води. Не се подчинил и нападнал българските граничари. Стигнало се до смъртоносен изстрел, с който бракониерът е убит.

Вижте прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев и Рууд оцеляха в петсетови трилъри във втория кръг на Australian Open
Зверев и Рууд оцеляха в петсетови трилъри във втория кръг на Australian Open
Кметът на Скопие оглави нова партия
Кметът на Скопие оглави нова партия