НОВИНИ

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е задържан за незаконен лов

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
08:56, 21.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Задържаха бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев по подозрение за бракониерство. Той е арестуван снощи в района на град Симитли заедно с още четирима мъже, между които и президентът на футболен клуб "Витоша Бистрица“ - Сергей Ташков. В един от автомобилите на дружинката е открит труп на диво прасе. Мъжете са задържани за 24 часа, но все още няма обвинен за бракониерския лов.

След получен сигнал за бракониерски лов, снощи около 23.00 ч. полицаи спират за проверка два джипа на пътя между село Полена и Симитли. В едната кола пътувал бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев.

"Той, заедно с действащ служител от ДАНС от правния отдел и с още двама души, с два джипа и с убито диво прасе в една от колите, са заловени да осъществяват нощен лов. По случая е образувано досъдебно производство, което се разследва в Окръжна следствена служба - Благоевград", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Освен убитото диво прасе в единия от джиповете униформените откриват и четири скъпи ловни карабини.

"Трупът на дивата свиня е прибран в хладилна база и трябва да направим обстоен ветеринарно-медицински преглед, за да се установи дали е блъснато, дали е стреляно и т.н.", обясни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

До втората седмица на октомври груповият лов на дива свиня е забранен. Разрешава се само индивидуалният лов и то след получаване на надлежно разрешително.

"При нас в горското стопанство не е издавано разрешително за обстрел, няма и заявка за ловуване, въпреки че с фирмата, която стопанисва участъка, имаме договор за организиран ловен туризъм, който е подписан в началото на месеца, преведена е дължимата гаранция, но дотук. След това искане за ловуване и разрешително за обстрел не е издадено", каза още инж. Дамянов.

Мъжете са задържани за 24 часа, но все още няма обвинен за бракониерския лов. Тепърва ще се прави ветеринарна експертиза, която да докаже, че прасето наистина е отстреляно, както и балистична, която пък ще покаже от кое оръжие е произведен изстрелът.

В късния следобед бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев и останалите четирима задържани са пуснати от ареста в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Ние оставаме в опозиция, да не разчитат на нас
Даниел Митов: Ние оставаме в опозиция, да не разчитат на нас
Янаки Стоилов: Този път шансовете за правителство са по-големи
Янаки Стоилов: Този път шансовете за правителство са по-големи