НОВИНИ

Благоевград остана без неврологично отделение

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 29.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Благоевград остана без неврологично отделение. И двете болници в града са превърнати в COVID отделения.

Така на практика спешните случаи няма къде да бъдат настанени. Кметът на Благоевград поиска от Здравното министерство поне едно от отделенията да заработи отново като неврология.

В продължение на около две седмици вече в отделенията по неврология в Благоевград се приемат само болни от коронавирус. Всички останали пациенти с инсулти се насочваха към Югозападната болница в Сандански.

Това притесни хората в областния град, защото пътуването през Кресненското дефиле отнема около час, а често се случва и движението да е блокирано от катастрофи.

Кметът на Благоевград заяви, че ситуацията поставя пациентите с тежки заболявания в безизходица и настоя за спешна отмяна на заповедта на Регионалната здравна инспекция.

"Това не е нормално и според мен, трябва да се преосмисли тази заповед. В тази връзка съм изпратил и още едно писмо, което преди малко го подписах. То е насочено до министъра на здравеопазването. Надявам се тук да се прояви разум, по отношение на закриването на двете неврологии, които са на територията на областния център", каза Илко Стоянов кмет на Община Благоевград.

Закриването на неврологичното отделение коментира и д-р Александър Костов, заместник-директорът на МБАЛ Благоевград:

"Това малко или много не е удачен вариант. Един пациент с инсулта, там има един, така да се каже Златен час, който е за фибролиза - трябва да се реагира веднага. Освен това коментирахме, че има някои пациенти, които след ПТП се нуждаят от неврологично. Така че за мен, а и коментираха колеги, не трябваше да се закрива това неврологично отделение, а друго отделение", заяви д-р Александър Костов.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че ситуацията със затворените отделения ще продължи до понеделник, когато неврологията в частната болница в Благоевград отново ще приема пациенти. Към момента няма други отделения, които да не работят в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват сезона в Държавната опера в Стара Загора с "Атила"
Откриват сезона в Държавната опера в Стара Загора с "Атила"
Ученици от Пловдив издирват къде е живял и творил Димитър Димов
Ученици от Пловдив издирват къде е живял и творил Димитър Димов