НОВИНИ

Ученици от Пловдив издирват къде е живял и творил Димитър Димов

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 29.10.2021
Чете се за: 05:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Студенти и ученици от Пловдив тръгнаха по следите на Димитър Димов и емблематичната му книга "Тютюн“.

Младежите са издирили и заснели пловдивските адреси, на които авторът е пребивавал и е писал части от легендарния си роман. Сред находките са и снимки на действителни личности – прототипи на част от героите на "Тютюн“.

Идеята да бъдат намерени всички пловдивски адреси на Димитър Димов е на специалистите от библиотеката на Аграрния университет.

"Проф. Димитър Димов е емблематична фигура за историята на нашия университет, тъй като когато е създаден през 45-а Пловдивския държавен университет с два факултета медицински и агрономен, през 46-а тогава доц. Димитър Димов е назначен като преподавател в агрономическия факултет и той е преподавал анатомия и физиология на домашните животни. Живеейки и работейки в Пловдив, той черпи идеи за написване на романа „Тютюн", разказва д-р Петя Георгиева, директор на библиотеката на Аграрен университет Пловдив.

С помощта на уредници от къща музей „Димитър Димов" и много литературни източници са издирени точните адреси на автора в Пловдив и автентични снимки на сгради и прототипи на героите от романа.

"Първата му квартира на ул. "Антим Първи", издирили сме по-стара снимка. Съответно студентите от специалност "Фотография" са направили и в момента как изглежда тази улица. Именно там той започва да пише романа си. А на следващия адрес, който сме посочили, са живели два от прототипите в романа "Тютюн" - това са Кочо Апостолов и д-р Марена Колушова... тя е била прототип на Ирина. Жули Левиева, пловдивската журналистка, тя е била прототип на Варвара. Доста прочетохме и издирихме, че еврейският банкер Ангел Коюмджийски, почти никой не знае, че той е в действителност прототипа на главния герой Борис", допълва д-р Петя Георгиева.

В проекта се включват и студентите по фотография на Академията по изкуства в Пловдив, които са заснели различните локации.

"Да се опитам да хвана някаква връзка със самата литература, с това, което е представено. Реално това, което аз имам да снимам, са старите адреси на негови познати, които нямат нищо общо с това, което са били някога. И това беше предизвикателство, понеже трудно се намира връзката между двете, но предполагам, че се получи", казва Георги Луков, студент по фотография в АМТИИ.

Според студента по фотография Теодора Христоскова да фотографираш места, които по една или друга причина са свързани с една емблема в българската литература, е чест.

"На мен ми беше много забавно, защото търсихме къде са адресите. Понеже аз, като една жена, съм изключително неориентирана, търсихме, гледахме по картата и беше много забавно наистина", посочва Теодора Христоскова.

За участието на студента Теодора Христоскова разказва преподавателят по фотография Соня Станкова.

"Една от нейните задачи беше тютюневите складове и най-драматичното беше това, че старата снимка от този период е след земетресение и разрушение. В момента за съжаление тези прекрасни складове изглеждат по-зле отколкото след земетресението. Направиха кадъра през нощта, за да има все пак някаква емоция, красота", обяснява Соня Станкова, преподавател по фотография в АМТИИ Пловдив.

Първоначално агрономическият факултет се е помещавал в днешната сграда на Професионалната гимназия по дървообработване. Една от стаичките на последния етаж е обитавал самият Димов. По този повод учениците от гимназията изработиха дървени портрет и табела за новата читалня на университета, която носи името на автора.

"Това е с новите техники и технологии, които имаме в гимназията. Те проектираха и изработиха точно тази табелка с портрета. Табелката е от дъб, масив, съответно портретът е мдф", посочва Константин Костадинов, директор на ПГ по дървообработване Пловдив.

В библиотеката на университета се пазят учебниците на проф. Димов и първото издание на романа "Тютюн", както и негови чуждоезикови преводи. Скоро се очакват във фонда на Аграрния университет да постъпят и лекциите на проф. Димитър Димов.

Тази година се навършват 70 години от издаването на първото издание на романа "Тютюн" през 1951 година.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград остана без неврологично отделение
Благоевград остана без неврологично отделение
Военнослужещ от българския контингент в Босна и Херцеговина е открит мъртъв
Военнослужещ от българския контингент в Босна и Херцеговина е открит мъртъв