НОВИНИ

Блесинг Окагбаре получи 10-годишна забрана да се състезава заради допинг

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:25, 18.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Блесинг Окагбаре
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нигерийската лекоатлетка Блесинг Окагбаре отнесе 10-годишна забрана да се състезава, след като бе уличена в употреба на допинг.

Скандалът около сребърната медалистка в скока на височина от Летните олимпийски игри в Пекин 2008 се разрази миналата година по време на Олимпиадата в Токио.

Тогава тя стартира в бягането на 100 метра при жените, като дори се класира за полуфиналните серии, но не беше допусната до участие в тях, след като бе обявено, че се провалила на допинг тест преди началото на Игрите.

От пробата на Окагбаре бе установено, че тя е използвала хормон на растежа, което моментално доведе до спирането на нейните състезателни права.

Близо половин година по-късно Независимата антидопингова организация в леката атлетика (AIU) се произнесе по случая, налагайки 5-годишно забрана на нигерийката да се състезава заради употреба на забранени вещества. Окагбаре получи и още пет години наказание заради отказа ѝ да сътрудничи по време разследването.

Това решение на практика слага край на кариерата на Блесинг Окагбаре, която в момента е на 33 години.

В кариерата си освен гореспоменатото сребро от скока на дължина в Пекин 2008 тя може да се похвали със сребърно отличие в същата дисциплина и от Световното първенство в Москва през 2013 година и бронз от същия шампионат в бягането на 200 метра.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: След разговори със САЩ ще станат ясни компенсациите за F-16
Стефан Янев: След разговори със САЩ ще станат ясни компенсациите за F-16
Земеделският министър: Дърва за огрев на преференциални цени ще има достатъчно
Земеделският министър: Дърва за огрев на преференциални цени ще има достатъчно