НОВИНИ

Близки на загинали при катастрофи търсят справедливост с години

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 10.05.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След трагедията на булевард "Сливница" от МВР обещаха повече патрули в София. От следващата седмица ще бъдат предприети мерки и по отношение на критични участъци по републиканската пътна мрежа, където често стават инциденти.

Това е поредната човешка трагедия, която става повод институциите да предприемат поредни мерки в борбата с войната по пътищата.

Родители, обаче, често търсят справедливост с години. Такъв е и случаят, при който край Български извор преди три години в жестока катастрофа загинаха група младежи.

Преди три години Петя и Николай губят сина си Васко на пътя между Български извор и Ловеч. Тогава той е на 22 - заедно с него при челния удар загиват още две момчета. В автомобила им с над 100 км в час се врязва Александър Ковачев.

"Александър Ковачев влиза директно вътре в него и го убива на място. След това умират Светли и Георги. Трета година няма нищо. Той си е на свобода, ходи си по казината. Ние ходим само по гробищата", казва Петя Зарева, майка на загиналото момче.

От делото става ясно, че Ковачев е с множество нарушения и то само за 2020 г. На първа инстанция младият мъж е осъден на 12 години затвор.

"На втора инстанция му дадоха четири години. С редуцирането той няма да получи нищо за убийството на три деца и двама инвалиди. Ние се местим от кръстовище на кръстовище и гледаме нови и нови родители, които са убити. Убийците си живеят живота. Те нямат съвест. Искам да попитам съдии и политици как спят", каза Петя Зарева.

Васко, Георги и Светли са поредните млади хора, които допълват черната статистика на МВР. Оттогава досега трагичните инциденти с рецидивисти, дрогирани и пияни зад волана продължават, а решение как да се спре войната по пътищата все още няма. Данни на "Пътна полиция" показват, че на ден в отсечката на бул. "Черни връх", където Георги Семерджиев отне живота на две млади жени, се засичат средно около 180 нарушения.

20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх" и други престъпления

"Надигнати пешеходни пътеки и камери за скорост. Не може в двумилионна София да има четири камери за скорост. Това е абсурд. В същото време общината има няколкостотин камери на всеки светофар, но те не са свързани със системата на "Пътна полиция", коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Сериозен проблем остават и пропуските в обучението на шофьорите, смятат експертите.

"Миналата година се направи една справка. Знаете ли, че половината учебни автомобили нямаха винетки. Как са карали извънградско или на магистрала", каза Красимир Георгиев - от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според бившия началник на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев нощно време в София, където живеят над 2 милиона души, са осигурени между 7 и 10 патрула. Спрямо миналата година ранените на пътя досега са с 50 повече, увеличение има и при броя на загиналите.

"Личният състав на "Пътна полиция" е намален драстично. Имахме предложение юли миналата година за промяна в състава на "Пътна полиция", изготвихме предложението, имаше заповед на министъра на вътрешните работи г-н Рашков, дойде служебният кабинет и следващият министър отмени заповедта за новото щатно кадрово разпределение. ам бяхме приложили около 30 човека повече, за да могат да работят по пътен контрол", заяви Тенчо Тенев - бивш началник на "Пътна полиция" СДВР.

Скоро на пътя ще има повече патрули, заяви служебният министър на вътрешните работи. Демерджиев допълни още, че добрата пътна маркировка, работещите светофари и сложените на място пътни знаци са тези, които спасяват животи.

И докато институциите обмислят нови мерки, то семейството на Васко е в очакване на окончателната присъда на шофьор, причинил катастрофата.

"Няма никаква справедливост. И този случай ще е същият като нашия. Ще се влачат - първа инстанция, втора инстанция, трета инстанция, накрая ще му дадат една-две години", смята Николай Николов.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК отличи свои служители, дарители и доброволци в Световния ден на Червения кръст
БЧК отличи свои служители, дарители и доброволци в Световния ден на Червения кръст
В родния град на Мария Габриел вярват, че тя може да се справи с управлението
В родния град на Мария Габриел вярват, че тя може да се справи с управлението