НОВИНИ

Партиите искат затягане на контрола по пътищата и по-високи санкции за нарушителите

Николай Минков
от Николай Минков
19:56, 10.05.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Политика
Слушай новината

БСП и "Възраждане" призоваха колегите си в Народното събрание да разгледат максимално бързо промените в Наказателния кодекс, които отменят условната присъда и премахват паричната гаранция за пияни и дрогирани шофьори. Завишаване на санкциите и затягане на контрола по пътищата, около това становище се обединиха всички парламентарни партии.

Първият законопроект в правната комисия на 49-ия парламент са промени в НК, предвиждащи по-тежки санкции за причинителите на пътни произшествия. Проектът е внесен от левицата.

"Мерките са включително отнемане на имущество, да няма условни присъди и всичко, което ще допринесе до това хората да карат пили, дрогирани и да ставаме свидетели на това, което се случва през последните месеци. Това е абсурдно. Така че искаме законът по най-бързия начин да влезе в правна комисия. По възможност още тази седмица и другата да влезе в пленарна зала", каза Борислав Гуцанов, ПГ на "БПС за България".

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят всяка законодателна инициатива за намаляване на пътните произшествия. От ПП и ДБ напомниха, че в борбата срещу пътните нарушители трябва да се включат всички институции и цялото общество.

"Трябва час по-скоро контролът да бъде засилен и то като говорим за контрол, става въпрос за обективен контрол, в смисъл, в който се прилагат технически средства, които изключват субективния фактор. Съвместно със СОС и нашата ПГ работим по законопроект, с който да дадем възможност на общините да инсталират такива технически средства. Естествено "Пътна полиция", на база на техните данни да налага глобите, така че ще отворим една възможност на общините да инвестират в пътна безопасност на територията, на която те имат юрисдикция", каза Младен Маринов, ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Изпълнителната власт може да направи страшно много. Местната власт, общини, кметове, общински съвети също трябва да се включат в темата. Те не могат да стоят пасивно и да чакат някой да приеме закони. Съдебната власт - справедливи присъди, по-бързи решения, защото хората искат справедливост и не на последно място - обществото трябва да се включи в тази борба", каза Настимир Ананиев, ПГ на ПП-ДБ.

От "Възраждане" настояват за две основни поправки в НК, които бяха внесени и в предишния парламент да бъдат разгледани и от сегашното Народно събрание.

"Ако ние не повишим драстично санкциите "лишаване от свобода" и продължим да гледаме тези смехотворни санкции, които в момента се дават, от обществото ще има това съмнение, че този или онзи бил човек на еди кой си, баща на еди кого си и не получават адекватни наказания", каза Петър Петров- ПГ на "Възраждане".

От ДПС призоваха да не се прави политически популизъм от човешките трагедии.

"Ако има нужда от промени в закона, нека да не е на парче, а да се направи цялостен преглед на закона, с експерти, спокойно, бавно, без да се бърза, а не за всеки конкретен повод, пак някой да яха повода, да яхва чуждата трагедия и да развива някой частен партиен популизъм", каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От ИТН се обявиха за драконовски мерки срещу нарушителите по пътищата.

"Че държавата трябва да бъде безкомпромисна в това отношение. И това става с тежки, рестриктивни закони, които, ако има мнозинство в това НС, би следвало да приеме", каза Станислав Балабанов, ПГ на ИТН.

Само през април са станали 439 тежки катастрофи с 27 загинали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна в първия кръг на основната схема на турнира по тенис в Рим
Виктория Томова отпадна в първия кръг на основната схема на турнира по тенис в Рим
Срещата на Мария Габриел с ПП-ДБ се отлага за петък
Срещата на Мария Габриел с ПП-ДБ се отлага за петък