НОВИНИ

Близо 30 000 фермери са получили средства за подпомагане в пандемията

Александър Марков
от Александър Марков
09:18, 18.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата. Това съобщи в официалния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов.

България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За целта заделихме 106 милиона лева по три направления, с които помагаме на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция, допълва премиерът.

Общо за сектор "Земеделие" тази година средствата са с 400 млн. лв. повече по всички мерки и схеми, обяви земеделският министър Десислава Танева. С премиера Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев тя посети ферма край Пловдивско.

Плащанията и помощите в сектора ще достигнат милиард и 700 милиона лева до декември.

"Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората.

До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за угояване на телета.", съобщи премиерът във Фейсбук страницата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора
Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора
"Разходката на Джейн" в Пловдив
"Разходката на Джейн" в Пловдив