НОВИНИ

Близо 300 души избягаха една миля за каузата "Спри рака"

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 30.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Крос с кауза обедини днес пловдивчани, които бягаха в знак на съпричастност към онкоболни хора. Пилотното за България издание на спортния празник "Една европейска миля" беше в подкрепа на инициативата "Спри рака".

Ентусиазирани мъже, жени и деца се събраха на Гребния канал, за да преминат разстоянието от една миля или един километър и 600 метра, което се приема като задължителна ежедневна доза движение за всеки.

"Това, което ние искаме, е да накараме хората да помислят, че не е трудно да вкарат малко движение за здраве в деня си, защото отнема само 15 минути", разкри Ласка Ненова – мениджър на инициативата "Европейска миля".

Участниците в кроса имаха пълна свобода на придвижване. А на старта застанаха близо 300 души.

Най-голямо значение имаше обединението на две каузи – движението за здраве и подкрепата на инициативата "Спри рака", която от години е популярна в Пловдив.

"Това е едно от основните неща. Активното отношение към заболяването. То не е присъда. Искаме всички да знаят, че има лечение на тази болест", посочи Росица Касабова – председател на сдружение "Спри рака".

Събраните средства бяха дарени на Клиниката по детска онкохематология на Университетската болница в Пловдив, а всеки участник получи сертификат за своята една миля, която също влезе в активите на кампанията.

Емоциите и настроението превърнаха бягането във вдъхновяващ пример как във време на изпитание хора в нужда могат да бъдат подкрепяни. А всички участници в инициативата бяха признати за победители.

Текст: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативата "Капачки за бъдеще" събира пари за неонатална линейка
Инициативата "Капачки за бъдеще" събира пари за неонатална линейка
Протести по света срещу карантинните мерки и ваксините
Протести по света срещу карантинните мерки и ваксините